Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. NIKOLOV: Otvorený list na podporu R. Bezáka už mal v rukách pápež

Róbert Bezák Foto: TASR/Pavol Remiaš

Bezáka odvolal z úradu trnavského arcibiskupa ešte pápež Benedikt XVI. 2. júla minulého roku.

Bratislava 1. júla (TASR) – Otvorený list na podporu emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka s približne 15.000 podpismi, ktorý v máji organizátori poslali do Vatikánu, už mal v rukách pápež František. Pre TASR to potvrdil predseda občianskeho združenia (OZ) Pastor bonus Marek Nikolov, ktorý očakáva, že prípad odvolaného trnavského arcibiskupa bude prešetrený.

"Môžem potvrdiť, že náš otvorený list mal priamo v rukách Svätý Otec, čo je minimálne na tieto stredoeurópske a slovenské pomery historický moment," uviedol Nikolov. Podľa jeho slov je tu živá nádej, že sa veci budú hýbať vpred. "Osobne môžem povedať, že sa tak asi nestane hneď, ale v budúcnosti k rehabilitácii podľa mňa reálne dôjde. Pri tom, ako pápež František koná, nie je vylúčené vôbec nič," dodal predseda OZ.

Podľa jeho informácií by sa celá situácia okolo Bezáka mohla prešetriť. "Je tam otvorenosť zo strany Svätého Otca, nemáme zavreté dvere," dodal na margo reakcie pápeža na otvorený list.

Otvorený list


Podpisy pod otvorený list začali organizátori zbierať 9. januára. Vyzývajú v ňom pápeža Františka, aby posúdil dôvody odvolania emeritného arcibiskupa a taktiež ho žiadajú, aby sa s ním osobne stretol, vypočul si ho a následne zvážil jeho ďalšie pôsobenie v cirkvi či jeho rehabilitáciu.      

Bezáka odvolal z úradu trnavského arcibiskupa ešte pápež Benedikt XVI. 2. júla minulého roku. Urobil tak na základe apoštolskej vizitácie na prelome januára a februára. Vatikán mal arcibiskupa najprv požiadať o odstúpenie. Keďže tak Bezák neurobil, odvolal ho. Svätá stolica od neho zároveň žiadala, aby o odvolaní mlčal. Bezák však o tom informoval veriacich na svätej omši. V decembri minulého roku verejne prehovoril o svojom odvolaní v televíziách. Koncom februára mu prefekt kongregácie pre biskupov kardinál Marc Ouellet zakázal akékoľvek vystupovanie v médiách vrátane duchovných príhovorov.