Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Nikto, ani Rómovia, nemôže dostať nič zadarmo, tvrdí poslanec OĽaNO

Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc

Slovensku podľa Petra Polláka nepomôžu populistické experimenty na riešenie rómskej problematiky.

Bratislava 10. mája (TASR) - Nikto na Slovensku nemôže dostať nič zadarmo. Ani Rómovia. Každá pomoc, aj v podobe sociálnych dávok, musí byť podmienená činnosťou verejnoprospešného charakteru. V dnešnej diskusii k Programovému vyhláseniu vlády to uviedol poslanec OĽaNO, Róm Peter Pollák.

Rómovia musia byť podľa neho zodpovední za to, čo robia. Pollák je presvedčený, že rómska problematika nie je problémom Rómov, ale celého Slovenska. Je preto v záujme krajiny vyriešiť ju. Slovensku podľa neho nepomôžu populistické experimenty na riešenie rómskej problematiky.

Pollák tvrdí, že treba zabezpečiť, aby Rómovia neboli závislí od systému, pracovali, platili dane. "Ak sa to nestane, Slovensko sa neposunie ďalej," zdôraznil s tým, že problematiku treba riešiť komplexne. Ocenil, že vo vládnom programe je zámer komplexného riešenia rómskej otázky.

Neriešenie rómskej problematiky znamená podľa Polláka pre Slovensko obrovské škody a prehlbovanie problému samotného. Ak sa otázka nevyrieši čo najskôr, Slovensko to bude podľa rómskeho poslanca stáť oveľa viac času aj peňazí. Vláde ponúka pomocnú ruku pri hľadaní riešení.

Jedným z nich je aj väčšia zaangažovanosť cirkvi. "Misijná práca je jedným z bodov, ktoré môžu pomôcť v riešení rómskej problematiky," myslí si Pollák. Dodal, že "cirkev by mala robiť všetko preto, aby misijnú činnosť robila na Slovensku a nie v zahraničí".

Podľa Polláka treba tiež riešiť nelegálne osady, ale aj vzdelávanie Rómov. Cestu v tejto oblasti však nevidí v internátnych školách, ale v celodennom výchovnom systéme. "Je to systém, ktorým sa dá dosiahnuť úplne iná úroveň vzdelania rómskych študentov," tvrdí poslanec.

Poslanec Smeru-SD Vladimír Jánoš ocenil, že Pollák zastáva v parlamente záujmy Rómov. Myslí si však, že o riešeniach rómskej problematiky nestačí hovoriť len na pôde parlamentu, ale treba sa obracať aj priamo na Rómov. "Aby na sebe pracovali, aby sa snažili, nečakali iba to, čo im štát dá, alebo ako sa o nich obce, regióny postarajú. Aj oni musia prejaviť záujem uplatniť sa v spoločnosti v rámci republiky," reagoval Jánoš.

Andrej Hrnčiar z Mostu-Híd súhlasí s Pollákom, že nič ani sociálne dávky by nemali byť zadarmo. Myslí si, že je potrebné, aby sa mestá a obce podieľali na tvorbe pracovných miest pre nezamestnaných vrátane Rómov. "Oveľa dôležitejšie ako dať sociálne dávky je totiž dať Rómom prácu. Štát by mal efektívnejšie prerozdeľovať finančné prostriedky na riešenie tohto problému," zdôraznil Hrnčiar.

Tu bude player