Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Nikto nechcel ísť 1. januára 1993 na tribúnu, tvrdí Mečiar

Vladimír Mečiar Foto: TASR/Tomáš Halász

Všetci sa podľa jeho slov obávali atentátu.

Bratislava 30. decembra (TASR) – Kvôli správe o hrozbe atentátu v deň vyhlásenia samostatnej Slovenskej republiky 1. januára 1993 nechcel ísť nikto z HZDS prehovoriť na tribúnu. Pre TASR to povedal prvý premiér SR a vtedajší predseda HZDS Vladimír Mečiar.

"Vlastné vyhlásenie na námestí bolo veľmi problematické. Ani z HZDS nikto nechcel ísť na tribúnu. Prišla správa, že na toho, kto to pôjde vyhlásiť, bude spáchaný atentát. Tak mi všetci povedali, že je to môj sviatok, tak tam mám ísť sám," konštatuje Mečiar. Dodáva, že on bral ako osudovú povinnosť na námestí SNP v Bratislave prehovoriť. "Tak som teda išiel sám. Nešiel so mnou nikto. Po ceste som stretol duchovného, ktorý sa ma opýtal, či môže ísť so mnou a povedať modlitbu za Slovensko," spomína expremiér. Duchovnému vraj pôvodne povedali, že takýto príhovor nie je možný, že vystupovať bude iba Mečiar. "Povedal som mu: Poďte so mnou, nech sme tam aspoň dvaja, nech tam nie som sám," dodal.

Tvrdí, že veľa rozmýšľal nad obsahom príhovoru. "Napadla ma vtedy veta rakúskeho kancelára: 'Rakúsko je slobodné'. Ale nebol som si istý, či keď poviem, že Slovensko je slobodné, či to bude vyjadrovať ducha tej myšlienky," poznamenal. "Tak som zablahoželal k vzniku štátu a zablahoželal Bratislave, že je najmladším hlavným mestom. Volil som iný výraz, nechcel som uraziť Čechov. Aby to nebolo, že sme sa oslobodili, ale že sme získali samostatnosť a zvrchovanosť," uzavrel Mečiar.