Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Nina Kohout cestuje na festival Eurosonic v holandskom Groningene

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Len 19-ročná Slovenka študujúca hudobnú produkciu v Londýne sa na Eurosonicu predstaví spolu so sláčikovým kvintetom.

Bratislava 17. januára (TASR) – Slovensko a verejnoprávne Rádio_FM bude na festivale Eurosonic (18. – 21. 1.) v holandskom Groningene reprezentovať Nina Kohout. Informoval o tom v utorok na predstavení jarnej vysielacej štruktúry RTVS riaditeľ sekcie programových služieb Slovenského rozhlasu Ľuboš Černák.

Len 19-ročná Slovenka študujúca hudobnú produkciu v Londýne sa na Eurosonicu predstaví spolu so sláčikovým kvintetom. "Tesne pred odchodom na najväčší showcase festival v Európe Nina predstavila svoj vôbec prvý videoklip. Spoločne s jeho tvorcami sa rozhodla obrazovo stvárniť skladbu Moonlight," uviedol pre TASR producent projektu Patrik Kubizna.



Spresnil, že skladba Moonlight vyšla koncom roka 2021 na Deadred Records ako prvý singel z debutového EP Niny Kohout Pandemonium. "Za réžiou tajomného a miestami znepokojujúceho videoklipu stojí Daniela Sláviková, jeho kameramankou je Gabriela Kubíková," dodáva Kubizna s tým, že dielo okrem iného satiricky zobrazuje spoločnosť, ktorá sa neustále za niečím náhli a prostredníctvom umelo vytvorených ideálov človeka tlačí do neúprimných pozícií. "V centre jej hlučných poznámok a nežiadaných rád sa Nina snaží nájsť seba a identitu, ktorá je v súlade s jej vlastnou skutočnosťou," opisuje producent.

"Moonlight je mierne bizarným valcíkom, ironickým výsmechom samého seba a svojej vlastnej strojenosti. Široko sa škerí na tých, ktorí sa neprestajne za niecím, no tragicky vôbec nevedno za cím, dychtivo náhlia," opisuje Nina Kohout pieseň, ktorá sa podľa slov autorky venuje otázke hľadania samého seba. "A svojho miesta v spoločnosti, ktorá kričí väčšinou príliš hlasno na to, aby človek dokázal počuť sám seba," dodáva umelkyňa.

Nina Kohout na seba prvýkrát upozornila skladbou Gejša z albumu V hmle kapely Fallgrapp, na ktorej sa okrem vokálov podieľala aj spoluautorsky. Talentovanú hudobníčku, ktorá študuje na londýnskej The BRIT School, môžu poslucháči poznať najmä z kapely Autumnist. Sólovo vystupuje niekoľko rokov, popri svojich autorských skladbách interpretuje aj prevzaté skladby svojich obľúbených autorov. V roku 2020 jej vyšiel debutový singel Blue Sunray a stala sa Nováčikom roka na Radio_Head Awards 2020. Singel Moonlight predznamenáva jej debutové EP Pandemonium.