Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Počet smrteľných a ťažkých pracovných úrazov je historicky najnižší

Ilustračná snímka. Foto: TASR Daniel Veselský

Z hľadiska veku sa najviac smrteľných úrazov týkalo zamestnancov od 40 do 60 rokov, najrizikovejšie ekonomické oblasti sú dlhodobo stavebníctvo, priemysel, doprava a logistika.

Košice 31. januára (TASR) – V minulom roku sa na Slovensku stalo 38 smrteľných pracovných úrazov a 69 pracovných úrazov s ťažkou ujmou na zdraví. Ide o najnižšie počty takýchto prípadov za uplynulých 20 rokov. Informoval o tom vo štvrtok Národný inšpektorát práce (NIP).

Pracovných úrazov s následkom smrti bolo medziročne menej o tri prípady, v porovnaní s rokom 1998 ich počet klesol až o 94. V prípade ťažkých úrazov je medziročný pokles o 41,5 %. Celkovo NIP v roku 2018 zaznamenal 9080 pracovných úrazov, čo je o 835 menej ako rok predtým.

"Tieto čísla sú výsledkom úsilia všetkých zúčastnených strán. Ja dúfam, že podstatnou mierou aj inšpekcie práce, ale taktiež zamestnávateľov a prístupu zamestnancov. Inšpekcia práce sa snažila už v roku 2017, keď sme evidovali zvýšený nárast pracovných úrazov, prijať účinné opatrenia a robili sme cielené kontroly špecifikované v krajoch na jednotlivé tematiky, kde sme analyzovali rizikové oblasti," uviedol pre novinárov generálny riaditeľ NIP Karol Habina. Súčasťou činnosti NIP boli preventívne a osvetové opatrenia, ale aj sankcie voči nezodpovedným zamestnávateľom. V prípade smrteľných a vážnych pracovných úrazov NIP vlani uložil desať pokút v celkovej výške 352.000 eur. Prioritou ostáva podľa Habinu ďalšie znižovanie počtu závažných pracovných úrazov.

Z hľadiska veku sa najviac smrteľných úrazov týkalo zamestnancov od 40 do 60 rokov, najrizikovejšie ekonomické oblasti sú dlhodobo stavebníctvo, priemysel, doprava a logistika.

Pracovný úraz je poškodenie zdravia, ktoré bolo zamestnancovi spôsobené pri plnení pracovných úloh alebo v priamej súvislosti s ním. NIP pripomína, že zamestnanec je povinný bezodkladne oznámiť zamestnávateľovi vznik pracovného úrazu, ktorý utrpel, ak mu to dovoľuje jeho zdravotný stav. Túto povinnosť má aj svedok takejto udalosti. Zamestnávateľ musí bezodkladne oznámiť pracovný úraz s následkom smrti alebo ťažkou ujmou na zdraví príslušnému inšpektorátu práce a určené lehoty sú pri ďalších postupoch.

Ak zamestnanec utrpel pracovný úraz alebo sa u neho zistila choroba z povolania, má nárok na úrazové dávky. V prípade smrti poškodeného žiadajú o dávky pozostalí. Nárok sa uplatňuje žiadosťou s príslušnými dokladmi. "Sociálna poisťovňa v roku 2018 vyplatila úrazové dávky poškodeným v sume 48.039.136 eur," uviedla Andrea Oršolitsová zo Sociálnej poisťovne.