Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Nitra i obe univerzity sľúbili pomoc utečencom i študentom z Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pred nitrianskym mestským úradom od dnešného dňa veje zástava Ukrajinskej republiky.

Nitra 24. februára (TASR) – Mesto Nitra i obe nitrianske univerzity deklarovali ochotu pomôcť prípadným utečencom i študentom a pedagógom z Ukrajiny. Pred nitrianskym mestským úradom od dnešného dňa veje zástava Ukrajinskej republiky.

Vedenie mesta odsúdilo útok Ruska na Ukrajinu. „Vyjadrujeme hlboké znepokojenie nad útokom porušujúcim medzinárodné právo a princípy Charty OSN. S ukrajinským národom hlboko súcitíme a ako zástupcovia mesta Nitra vyhlasujeme, že urobíme všetko, čo bude v našich silách, aby sme pomohli ľuďom utekajúcim z Ukrajiny pred vojnovým konfliktom. Sme pripravení pomôcť najmä s ubytovaním, prípadne ďalšou materiálnou podporou či duchovnou pomocou,“ uvádza sa vo vyhlásení vedenia mesta.

Pomoc ponúka aj Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre. „Ako jedna z ochrankýň európskej humanistickej tradície so snahou dosiahnuť univerzálne poznanie, je SPU pripravená pomôcť študentom a vedeckým pracovníkom z Ukrajiny, ktorí v dôsledku zložitej situácie v krajine budú nútení opustiť svoju vlasť, aby mohli na pôde SPU v Nitre pokračovať v štúdiu a vo svojej práci. SPU v Nitre ubezpečuje ukrajinských študentov a vedeckých pracovníkov o svojej solidarite s ich neľahkým existenčným postavením,“ uvádza sa vo vyhlásení univerzity.

Zahraničným študentom chce pomáhať aj Univerzita Konštantína Filozofa (UKF). „Vzhľadom na ozbrojený vojenský konflikt na Ukrajine vedenie UKF vyzýva všetkých zahraničných študentov, aby sa v prípade potreby obrátili na študentské centrum. Študenti môžu kontaktovať manažéra centra alebo určených poradcov,“ uviedla UKF.

Podporu Ukrajine vyjadrilo aj mesto Šaľa. Pred budovou Mestského úradu v Šali veje vlajka Ukrajiny i ukrajinského mesta Mohyliv Podiľskiy, s ktorým má partnerský vzťah od roku 2003. „Vyvesením vlajky chceme vyjadriť našu podporu. Neriešime politiku, jednoducho súcitíme s ľuďmi, ktorí sú vždy najväčšími obeťami vojny. Ak sa bombardujú ciele 100 kilometrov od nášho partnerského mesta, cítime vnútornú potrebu sa k tomu vyjadriť a vyvesiť aspoň vlajku, aby aj oni vedeli o našej spolupatričnosti. Bojíme sa o bezpečnosť ľudí, ktorých tam poznáme,“ povedal primátor Šale Jozef Belický. Dodal, že je s rodinami z Ukrajiny v telefonickom kontakte.