Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Nitra pripravuje mobilný zber kuchynských tukov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Použité kuchynské oleje a tuky je potrebné odovzdať v uzatvárateľnej, najlepšie priehľadnej PET fľaši.

Nitra 4. augusta (TASR) – Mesto Nitra pripravuje mobilné zbery kuchynského oleja a tuku. Novinku plánuje spustiť po prázdninách, prvý zber sa bude konať 10. a 11. septembra.

Radnica chce motivovať Nitranov aj bonusmi. „Pri odovzdaní jedného litra použitého kuchynského oleja dostanú litrový ocot, za šesť litrov zasa jeden liter slnečnicového oleja. Použité kuchynské oleje a tuky je potrebné odovzdať v uzatvárateľnej, najlepšie priehľadnej PET fľaši, alebo vo väčšom kanistry, nie v sklenenej fľaši, na jedno zo zberných miest,“ uviedla Lenka Mareková z mestského úradu.

Magistrát už na mestskej webovej stránke zverejnil miesta, na ktorých sa bude použitý kuchynský olej zbierať. V piatok 10. septembra bude zber prebiehať v mestských častiach Dražovce, Zobor, Chrenová, Janíkovce a Dolné Krškany. Na druhý deň zasa v Horných Krškanoch, na Čermáni, Klokočine, Dieloch, Mlynárcach, Kyneku, Párovských Hájoch a v Starom meste.

Radnica upozorňuje, že zbierať sa budú výhradne oleje používané v kuchyni. „V žiadnom prípadne nie minerálne, motorové a iné odpadové oleje,“ pripomenula Mareková.

Podľa jej slov je zber použitých tukov dôležitý, pretože inak znečisťuje a zanáša kanalizačné potrubia. „Keď sa dostane do vody, dokáže znečistiť niekoľko tisíc litrov vody. Olej je biologicky ťažko odbúrateľný a vo vodnom prostredí redukuje kyslík potrebný pre faunu a flóru. Použitý olej obsahuje karcinogény. Jeho recykláciou sa zamedzí znečisteniu povrchových a podzemných vôd,“ vysvetlila Mareková. Ako doplnila, vyzbieraný kuchynský olej sa po spracovaní ekologicky premení na emisne úsporné biopalivo.