Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Nitrianska nemocnica sa bráni, nešikanujeme šéfa lekárskych odborov

Šéf lekárskych odborov Peter Visolajský. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na údajnú šikanu upozornili odbory, pričom poukázali na odobratie osobného príplatku za nepatrnú administratívnu chybu.

Bratislava 7. marca (TASR) - Nitrianska fakultná nemocnica odmieta, že by šikanovala svojho zamestnanca Petra Visolajského, ktorý je zároveň šéfom Lekárskeho odborového združenia (LOZ). Na údajnú šikanu upozornili odbory, pričom poukázali na odobratie osobného príplatku za "nepatrnú administratívnu chybu". Nemocnica sa však bráni s tým, že nešlo o nepatrnú chybu, ale o chyby vo vedení zdravotnej dokumentácie napriek opakovaným upozorneniam. Visolajský mal preto prísť o osobný príplatok vo výške 70 eur na jeden mesiac.

Ako poukázal šéf nemocnice Jozef Valocký, v zariadení platí Pracovný poriadok a vnútorné interné smernice na výkon práce. Ich porušenie sa považuje za porušenie pracovnej disciplíny, z ktorého plynú možné sankcie. "Porušenie posudzujú priamo riadiaci vedúci zamestnanci a navrhujú vedeniu opatrenia. V tomto prípade hovoríme o zamestnávateľovi a zamestnancovi a nie predsedovi LOZ, teda tieto postavenia nie je možné zlučovať. Spájať tieto dva pojmy je nesprávne, čo FN Nitra v žiadnom prípade nerobí," povedal Valocký pre TASR.

Odborári sa sťažovali aj na to, že Visolajskému neudelili voľno na stretnutie s prezidentom Ivanom Gašparovičom, na čo mal mať nárok. Valocký reagoval, že nemocnica uvoľňuje zástupcov odborových orgánov na vymedzené odborárske podujatia. Voľno mal viackrát dostať aj Visolajský, a to napriek tomu, že nemocnica sa domnieva, že "takúto povinnosť má len voči predsedovi LOZ pri FN Nitra". Riaditeľ zariadenia okrem toho poukázal, že Visolajský napriek výzve nedoložil k svojej žiadosti o pracovné voľno pozvánku od prezidenta, čím jeho žiadosť nebola kompletná.

Lekárski odborári v stredu (6. 3.) poukazovali na to, že ich zástupcovia, ako aj lekári sú vystavovaní stále vyššiemu tlaku zo strany riaditeľov jednotlivých nemocníc ohľadne dohody o slúžení pohotovostných služieb. Odborári v tejto súvislosti upozornili na "šikanovanie" svojho predsedu Petra Visolajského. "Bolo mu odobraté osobné ohodnotenie za nepatrnú administratívnu chybu, čo sa neudialo u žiadneho iného lekára. Dokonca mu nebolo poskytnuté voľno na stretnutie s prezidentom Ivanom Gašparovičom, na ktoré má na základe Zákonníka práce nárok," povedal podpredseda LOZ Pavel Oravec. Podobné praktiky sa podľa jeho slov dejú vo všetkých nemocniciach v SR.