Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

NKÚ: Kontrolóri upozorňujú na nefunkčný systém vnútornej kontroly

Karol Mitrík, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Kontrola má pomáhať lepšiemu spravovaniu vecí verejných a efektívnejšiemu využívaniu spoločných finančných prostriedkov, zdôraznil Mitrík.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Karol Mitrík informoval o kľúčových zisteniach úradu troch najvyšších ústavných činiteľov. V aktuálnej súhrnnej správe NKÚ upozorňuje najmä na nedostatočné strategické plánovanie a nefunkčný systém vnútornej kontroly. TASR o tom informovala hovorkyňa úradu Daniela Bolech Dobáková.

V druhom a treťom štvrťroku 2021 ukončil NKÚ kontrolné akcie vo viac ako 85 subjektoch, v ktorých sa zameral najmä na preverenie transparentnosti a efektívnosti vynakladania verejných prostriedkov. Najzávažnejšie nedostatky odstúpili kontrolóri polícii.

Viacero kontrolných akcií zrealizovala analytická jednotka úradu. "Na rozdiel od kontrol, ktoré overujú fakty priamo na kontrolovanom subjekte a trvajú aj niekoľko mesiacov, analýzy umožňujú národnej autorite pre externú kontrolu pružnejšie reagovať na aktuálne témy, ktoré hýbu spoločnosťou," vysvetlil predseda NKÚ.

"Poslaním NKÚ nie je nahrádzať činnosť iných orgánov vnútornej kontroly, ani zastupovať orgány činné v trestnom konaní. Kontrola má pomáhať lepšiemu spravovaniu vecí verejných a efektívnejšiemu využívaniu spoločných finančných prostriedkov," zdôraznil Mitrík.

Ako povedal predseda NKÚ, dobre nastavený vnútorný systém kontroly organizácie eliminuje nehospodárne, neefektívne a neúčelné vynakladanie prostriedkov a hlavne pomáha vedeniu ministerstva či verejnej inštitúcie napĺňať jej stratégie a sledovať plnenie merateľných cieľov. "Ak jednotlivé formy kontroly vychádzajú z analýzy rizík a uplatňujú zaužívané štandardy, potom môže mať nielen vedenie úradu, ale aj externá kontrola realizovaná NKÚ uistenie, že jej výsledky vnútornej kontroly sú pravdivé, preukázateľné a slúžia na skvalitnenie riadenia organizácie," poznamenal.

Poslancom parlamentu zasiela predseda NKÚ správu o výsledku kontroly zo všetkých akcií, ktoré úrad ukončil.