Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

V. Klimeš stráca podporu opozície, A. Martvoň by chcel kandidáta OĽaNO

Ilustračné foto Foto: TASR

Kandidáta má podľa opozičnej dohody navrhnúť SaS. Jej doterajších kandidátov Kamila Krnáča i Vladimíra Klimeša podporil aj zvyšok pravice, avšak ani jeden vo voľbe neuspel.

Bratislava 19. marca (TASR) - Opozícia by chcela opäť navrhnúť spoločného kandidáta na predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Postup ešte nemá dohodnutý.

Viacerí by však už nechceli Vladimíra Klimeša, ktorý v dvoch voľbách neuspel. OĽaNO trvá na tom, že kandidát má vzísť z verejného výberového konania.

Anton Martvoň zo Smeru-SD si myslí, že by kandidáta mohol navrhnúť najsilnejší opozičný klub. Podľa počtu poslancov (15) je ním dnes klub OĽaNO. Opozícia už neraz označila matovičovcov za koaličného partnera sociálnych demokratov.

SaS má otázku nominácie riešiť na budúci týždeň na rokovaní svojej republikovej rady. SDKÚ-DS a Most-Híd si myslia, že by kandidátom už nemal byť Vladimír Klimeš, ktorý už dvakrát neuspel. "Myslím si, že donekonečna opakovať toho istého kandidáta nemá zmysel," povedala pre TASR šéfka klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská. Podobný názor má aj predseda klubu Mostu-Híd László Solymos. "Asi by sa nemali navrhovať tí, ktorí už neuspeli," uviedol pre TASR.

KDH pripúšťa, že je v hre aj možnosť dať spoločného kandidáta, aj možnosť, že by každá strana dala vlastnú nomináciu. S touto myšlienkou prišiel premiér Robert Fico (Smer-SD). Podpredseda KDH Pavol Abrhan trvá na tom, že sa opozícia musí na postupe dohodnúť. Žitňanská nesúhlasí, aby opozícia naskakovala na hru predsedu vlády. "Chce rozbiť opozíciu a potom si akoby vybrať toho, kto mu najlepšie vyhovuje. To by znamenalo degradovať opozíciu a s týmto ja nesúhlasím," vyhlásila. Proti Ficovej výzve je aj Solymos. "V žiadnom prípade nepristúpime na smerácku hru," zdôraznil. "Mám pocit, že existuje nejaká dohoda," doplnil šéf SaS Richard Sulík.

Líder OĽaNO Igor Matovič v súvislosti so snahou opozície presadiť spoločného kandidáta na šéfa NKÚ pre TASR uviedol, že opozícia sa len hrá na spoluprácu. OĽaNO trvá na verejnom výberovom konaní. Myšlienka sa podľa Matoviča už pozdáva aj niektorým opozičným poslancom. "Ľady sa pomaly začínajú lámať," uviedol. Ak pravica nepristúpi na výberové konanie, OĽaNO sú vraj pripravení na plán B, ktorý Matovič bližšie nekonkretizoval.

SaS označila Matovičove vyjadrenia o výbere šéfa NKÚ vo verejnom konkurze za smiešne. "Sú od veci, mimo reality," myslia si liberáli. Kandidáta má podľa opozičnej dohody navrhnúť SaS. Jej doterajších kandidátov Kamila Krnáča i Vladimíra Klimeša podporil aj zvyšok pravice, avšak ani jeden vo voľbe neuspel. Matovič po prvom neúspechu Klimeša vyhlásil, že OĽaNO už nebudú podporovať stranícke nominácie a chcú odborníka z výberového konania. Predseda klubu SaS Juraj Miškov po štvrtom neúspešnom pokuse presadiť opozičného kandidáta hovoril o koalícii medzi obyčajnými a Smerom-SD. Matovičovi SaS vyčíta, že hrubo narušil jednotu opozičných síl v otázke šéfa NKÚ. "Otvára cestu k tomu, aby Smer ovládol napokon aj NKÚ," tvrdia liberáli.