Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

NKÚ: Rezort zdravotníctva sa vyhýbal zodpovednosti za pandémiu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pozitívnu úlohu podľa kontrolórov zohrali zamestnanci úradov verejného zdravotníctva, ktorí reagovali v predstihu a prvé výstrahy vydali už v závere januára 2020.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Zástupcovia rezortu zdravotníctva či členovia ústredného krízového štábu (ÚKŠ) sa vyhýbali zodpovednosti v súvislosti s pandemickou situáciou a rozhodnutia ponechávali na Úrade verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Skonštatoval to podpredseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Ľubomír Andrassy v súvislosti s auditom, ktorý sa realizoval v druhej polovici minulého roka.

"Hygienici vo viacerých prípadoch suplovali iné štátne inštitúcie, a to aj bez jasných zákonných kompetencií," povedal Andrassy. Doplnil, že suplovali hlavne zástupcov rezortu zdravotníctva a rezortu vnútra, konkrétne tých, čo majú riadiť krízový manažment na úrovni okresných úradov. Kritickú pandemickú situáciu mali svojím aktívnym nasadením pomôcť zvládnuť hygienici, lekári a zástupcovia samospráv.

Pandémia spôsobená ochorením COVID-19 odhalila podľa NKÚ v systéme ochrany verejnosti pred infekčnými ochoreniami kompetenčné aj legislatívne nedostatky. Slovensko nemá k dispozícii funkčnú sieť registrov, existujúce informačné systémy neposkytujú dostatočné dáta pre komplexné analýzy. Táto negatívna skutočnosť sa prejavila hlavne v prvých týždňoch od vyhlásenia mimoriadnej situácie, keď analytici a odborníci pracovali v časovom sklze a s čiastkovými informáciami, poukázal NKÚ. Pozitívnu úlohu podľa kontrolórov zohrali zamestnanci úradov verejného zdravotníctva, ktorí reagovali v predstihu a prvé výstrahy vydali už v závere januára 2020.

Národná kontrolná autorita vo svojej správe určenej poslancom Národnej rady SR pripomína, že Slovensko mohlo byť na mimoriadnu situáciu pripravené lepšie, a to aj vďaka zmene legislatívy, ktorú ešte na jeseň 2019 predložil do parlamentu hlavný hygienik SR na základe skúsenosti regionálnych úradov verejného zdravotníctva pri riešení lokálnych epidémií spôsobených chrípkou, vírusovou hepatitídou A či salmonelózou. Poslanci novelu zákona o ochrane verejného zdravia neschválili.

"Ministerstvo zdravotníctva k svojim úlohám pristupuje s plnou zodpovednosťou a maximálnym nasadením so zreteľom pacienta a zdravotníka na prvom mieste. Touto optikou pristupujeme k všetkým úlohám z akejkoľvek platformy, či už ide o rokovania vlády SR, ústredného krízového štábu, Pandemickej komisie vlády SR a iných," uviedla v piatok v reakcii pre TASR hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková reagovala, že závery podrobnej kontroly priniesli aj pozitívnu spätnú väzbu na prácu ÚVZ SR a regionálnych úradov. "Je našou povinnosťou pristupovať k riešeniu pandémie pohotovo, flexibilne, zodpovedne a rozvážne. Rovnako považujeme za samozrejmé, že v takto náročnej situácii ideme ďaleko za hranicu svojich síl, pretože ide o ochranu životov ľudí," zdôraznila s tým, že úrad bude aj naďalej robiť všetko pre to, aby počas pandémie i mimo nej chránil verejné zdravie.