Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Milanová očakáva, že asociácie v kultúre skonkretizujú požiadavky

Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO). Foto: TASR Jaroslav Novák

Nesúhlasí s tým, že pre zástupcov združení pracujúcich v kultúre prichádza pomoc ako posledná.

Bratislava 19. augusta (TASR) – Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO) verí, že predstavitelia asociácií umeleckých profesií vyjadria na štvrtkovom (20. 8.) plánovanom stretnutí na pôde rezortu kultúry konkrétne predstavy, akú pomoc od ministerstva očakávajú. Uviedla to po stredajšom rokovaní vlády.

"Na základe toho my im budeme vedieť povedať, čo presne vieme aj v súčinnosti s inými rezortmi pre nich urobiť,“ povedala Milanová. Priznala, že extra prostriedky ministerstvo kultúry nemá. "Stretávam sa ale budúci týždeň s ministrom hospodárstva (Richardom Sulíkom (SaS)-pozn. TASR). Kedže množstvo týchto profesií spadá pod podnikateľské prostredie, verím, že sa tam môžu nájsť prostriedky a pomoc,“ povedala.

Nesúhlasí s tým, že pre zástupcov združení pracujúcich v kultúre prichádza pomoc ako posledná. "Komunikácia prebiehala, požiadavky kultúrnej obce sme sa postupne snažili plniť, od začiatku sme boli súčinní,“ povedala. Zároveň deklarovala, že avizovaná pomoc vo výške takmer 11 miliónov eur pre nezriaďovanú kultúru nie je poslednou.

Hudobná únia Slovenska, Asociácia hudobných klubov Slovenska, Združenie promotérov a festivalov Slovenska, Asociácia kultúrnych inštitúcií Slovenska, Organizačné združenie eventových agentúr BTL a Klub nezávislých divadiel ADT a ďalší zástupcovia nezriaďovanej nezávislej kultúry považujú doterajšiu pomoc štátu pre tento segment za absolútne nedostatočný. Štát i rezort kultúry kritizujú tiež za nedostatočnú komunikáciu a súčinnosť. Východisko neprináša podľa nich ani avizovaná 11-miliónová finančná injekcia pre nezávislú kultúru, ktorú avizuje ministerstvo kultúry. Benefit podľa nich prinesie len malej časti tých, ktorí to potrebujú.