Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

NOI: Na Slovensku ročne pribudne asi 40.000 prípadov rakoviny

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Rizikovými faktormi sú napríklad fajčenie, alkohol, znečistenie životného prostredia či znížená funkcia imunitného systému.

Bratislava 10. apríla (TASR) - Na Slovensku sa ročne diagnostikuje asi 40.000 nádorových ochorení. Dominuje rakovina pľúc, hrubého čreva a konečníka, prsníka a prostaty. Na nádorové ochorenia ročne zomrie približne 14.000 ľudí. Upozornil na to Národný onkologický inštitút (NOI). Apeluje preto na ľudí, aby nepodceňovali prevenciu.

"Tridsiatim až 50 percentám prípadov nádorových ochorení vieme predchádzať elimináciou rizikových faktorov a zavedením preventívnych opatrení v rámci primárnej prevencie," priblížil na sociálnej sieti. Rizikovými faktormi sú napríklad fajčenie, alkohol, znečistenie životného prostredia či znížená funkcia imunitného systému.

Inštitút tiež apeluje na sekundárnu prevenciu, ktorá spočíva najmä v realizácii viacerých skríningových onkologických programov. "Onkologický skríning dokáže vyhľadávať v populácii bezpríznakových jedincov ochorenie vo včasnom štádiu, keď je vo väčšine prípadov možnosť jeho úplného vyliečenia. Včasná diagnostika dáva veľkú šancu na účinnejšiu liečbu," dodal.