Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Nominácie na Cenu ministerky kultúry je možné zasielať do konca mája

Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ocenenie udeľuje šéf rezortu kultúry každoročne jednotlivcom alebo kolektívom.

Bratislava 28. mája (TASR) - Nominácie na Cenu ministerky kultúry za rok 2023 je možné predkladať do 31. mája 2024. Ocenenie udeľuje šéf rezortu kultúry každoročne jednotlivcom alebo kolektívom. TASR o tom informovala riaditeľka odboru komunikácie Ministerstva kultúry (MK) SR Petra Bačinská. Ocenenia si laureáti tento rok prevezmú počas slávnostného programu. Podrobné informácie sú zverejnené aj na webe rezortu.

"Som presvedčená, že slovenská kultúra má množstvo významných osobností, ale aj inštitúcií, ktoré si zaslúžia takéto verejné spoločenské uznanie, pretože svojou činnosťou prispievajú k jej rozvoju a budovaniu dobrého mena, či už doma, alebo v zahraničí," uviedla ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS).

Rezort priblížil, že ocenenie je prejavom ohodnotenia výnimočných umeleckých, tvorivých a interpretačných počinov, múzejných, galerijných, knižničných, kultúrno-osvetových a audiovizuálnych aktivít za predchádzajúci rok alebo za dlhodobý, prípadne celoživotný prínos. Je možné ho udeliť aj in memoriam.

Cenu udeľuje ministerka vo viacerých kategóriách, a to cena za výnimočný prínos v oblasti umenia, cena za výnimočný prínos inštitúcií v oblasti kultúrneho dedičstva alebo kultúrno-osvetovej činnosti a cena za dlhodobý alebo celoživotný prínos v oblasti kultúry.

Návrhy na udelenie ceny môžu zasielať na MK SR v zmysle štatútu odborné a umelecké inštitúcie, profesijné občianske združenia či iné neziskové a verejnoprospešné organizácie s pôsobnosťou v danej oblasti, fyzické osoby, orgány štátnej správy a samosprávy, útvary Ministerstva kultúry SR, ako aj poradné orgány ministra. Ak je predkladateľom právnická osoba, návrh predkladá jej štatutárny orgán.