Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Súd odmietol kauzu slovensko-nórskej rodiny, ktorej odobrali dieťa

Ilustračná snímka. Foto: Ilustračné foto

Rodina sa preto obráti na Európsky súd pre ľudské práva.

Praha/Oslo 22. júna (TASR) - Nórsky najvyšší súd sa odmietol zaoberať prípadom slovensko-nórskej rodiny Ladických, ktorej úrad pre starostlivosť o mládež (Barnevern) odobral v roku 2015 dvojmesačnú dcérku Maxine. Rodina sa preto obráti na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP). V piatok o tom informoval český spravodajský portál iDNES.cz.

"Volal mi syn, že najvyšší súd sa nami odmietol zaoberať. Náš právnik v Nórsku preto podáva sťažnosť do Štrasburgu," povedala v rozhovore pre iDNES.cz Maxinina stará matka Janka Ladická.

Podľa iDNES.cz sa rodina dovolaním na najvyšší súd bránila proti verdiktu nižšej inštancie z októbra 2017, ktorý rozhodol, že si Maxine u pestúnov zvykla. Dieťa sa preto rodičom nevrátilo. Krajský súd pritom úplne prehodnotil svoje predošlé rozhodnutie, ktorým nariadil, aby sa Maxine vrátila biologickým rodičom.

Zástupkyňa SR pred ESĽP Marica Pirošíková zároveň pred časom potvrdila, že ak sa rodina Ladických s prípadom obráti na Európsky súd pre ľudské práva, Slovensko požiada o intervenciu.

"Rodina Ladických bude mať našu plnú podporu. Domnievam sa, že praktiky nórskej sociálnej služby systematicky porušujú Európsky dohovor o ľudských právach. Aktuálne upozorňujem na to, že Nórsku je venovaná samostatná kapitola v správe o rovnováhe medzi ochranou najlepšieho záujmu dieťaťa a potrebou udržať celistvosť rodín, ktorou sa bude koncom júna zaoberať plenárne zasadnutie Parlamentného zhromaždenia Rady Európy," napísala Pirošíková v tlačovej správe, ktorú rozoslali zástupcovia Ladických médiám.

Ladickí pritom nie sú jedinou rodinou, ktorá sa v zahraničí dovoláva svojich práv kvôli praktikám nórskej sociálnej služby. V Česku je známy prípad Evy Michálkovej, ktorý tento rok Štrasburg zaradil na prednostné prerokovanie.

Ako spresnil portál iDNES.cz, Maxine sa narodila slovenskému otcovi a nórskej matke 20. januára 2015 v Nórsku. Pracovníci Barnevernu dali krátko nato podnet na jej odobratie. Tvrdili, že matka je pre dieťa nebezpečná, pretože sama v detstve prešla pestúnskou starostlivosťou a je nepočujúca. Argumentom bol aj údajne nedostatočný očný kontakt dojčaťa s rodičmi a odmietnutie Ladických zdržiavať sa v zariadení pre monitoring rodín, kde by úradníci mohli sledovať vývoj dieťaťa.