Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

NOÚ poskytoval plánovanú zdravotnú starostlivosť aj počas pandémie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Situácia v zdravotníckych zariadeniach na Slovensku je komplikovaná najmä pre vysoký počet pacientov hospitalizovaných s ochorením COVID-19.

Bratislava 16. marca (TASR) - Národný onkologický ústav (NOÚ) v Bratislave je jedným z mála pracovísk, ktoré poskytovalo plánovanú zdravotnú starostlivosť aj počas pandémie. V niektorých oblastiach dokonca dosiahol väčší výkon ako v predchádzajúcom období. TASR o tom informovala špecialistka ústavu pre styk s verejnosťou Patrícia Kubicová.

"Celý uplynulý rok bol pre nás extrémne náročný a nevyspytateľný. Dve z lôžkových oddelení sme museli reprofilizovať na covidové oddelenia, čím sme prišli o možnosť bežných chirurgických či onkologických hospitalizácií. Denne sme čelili desiatkam pandemických PN, čo malo veľký vplyv na výpadok personálu," vysvetlil generálny riaditeľ Národného onkologického ústavu Tomáš Alscher.

Na oddelení ambulantnej chemoterapie podali v roku 2020 o 423 liečob viac ako v roku 2019, čo je dvojpercentný nárast. Ako uviedla Kubicová, rovnaký štandard si ústav udržal napríklad aj v počte hospitalizácií či rádioterapeutických liečení. Kým v roku 2019 bol počet ukončených hospitalizácií na úrovni 10.636, v roku 2020 ich bolo o necelých 2,5 percenta menej. V roku 2020 sa v NOÚ uskutočnilo 2866 chirurgických a gynekologických operácií a zákrokov (približne päťpercentný pokles) a tiež 23.599 rádioterapeutických liečení (približne dvojpercentný pokles).

Situácia v zdravotníckych zariadeniach na Slovensku je komplikovaná najmä pre vysoký počet pacientov hospitalizovaných s ochorením COVID-19, čo do veľkej miery ovplyvňuje poskytovanie takzvanej bielej medicíny. "Veríme, že situácia sa postupne stabilizuje a spoločne s kolegami budeme môcť zvyšovať trend z uplynulých rokov," dodal Alscher.