Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

NOVA, OĽaNO a SaS podávajú trestné oznámenie na lekára Liptáka

Na snímke poslanci NR SR zľava Ľubomír Galko (SaS), Igor Matovič (predseda OĽaNO) a Daniel Lipšic (nezaradený). Foto: TASR/Martin Baumann

Reagujú tak na jeho vyjadrenia o prijímaní darov od pacientov. Oznámil to na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Daniel Lipšic, Igor Matovič a Ľubomír Galko, ktorí odmietajú korupciu.

Bratislava 10. februára (TASR) - Hnutia NOVA, OĽaNO a strana SaS podávajú trestné oznámenie na známeho bratislavského všeobecného lekára Petra Liptáka pre podozrenie z brania úplatkov. Reagujú tak na jeho vyjadrenia o prijímaní darov od pacientov. Oznámil to na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Daniel Lipšic (NOVA), Igor Matovič (OĽaNO) a Ľubomír Galko (SaS), ktorí odmietajú korupciu nielen v zdravotníctve. Polícia a prokuratúra sa už Liptákovým prípadom zaoberá.



"Lekár Lipták priznal, že od pacientov berie úplatky. Ak ich nedajú, majú smolu," povedal Lipšic. Neobstojí u neho Liptákovo tvrdenie, že bral dary. "Poznám mnohé korupčné kauzy, v ktorých sa obvinení bránia tým, že to neboli úplatky, ale sponzorské dary," vyhlásil Lipšic. Rovnako sa mu nepozdávajú vysvetlenia, že lekári berú peniaze preto, že na niektoré úkony nemajú financie a môžu ich pacientovi urobiť, len keď zaplatí. "Veľká časť týchto 'darov' nejde na lepšiu zdravotnú starostlivosť," poznamenal.

Podobný názor má aj Matovič. Zamýšľa sa, prečo dary, ktoré Lipták dostal, visia u neho na stene. "Prečo ich nepredal a nezískal tak peniaze na lepšiu zdravotnú starostlivosť pre pacientov?" pýta sa Matovič. Obáva sa, že hoci je veľa dobrých neúplatných lekárov, "hyen v bielych plášťoch" je tiež viac a škodia. Matovič si nemyslí, že ak by mali lekári vyššie platy, korupcia by z ambulancií vymizla. "S jedlom rastie chuť," povedal.

Galko rovnako ako jeho kolegovia odmietajú amorálne správanie lekára Liptáka. Zdôraznil, že s korupciou treba bojovať. Ľudia by na ňu mali upozorňovať a nie dávať úplatky. "Zle fungujúci systém nemožno kompenzovať amorálnym správaním a páchaním trestnej činnosti," zdôraznil.

Lipšic doplnil, že je ako advokát pripravený pomôcť ľuďom, ktorí sa rozhodnú informovať o svojich skúsenostiach s korupciou. Uvedomuje si, že ľudia sa boja hovoriť o tom, že dali lekárovi úplatok, lebo sa boja trestného konania voči nim. Lipšic upozorňuje, že táto situácia sa dá riešiť a títo ľudia nemusia mať problémy. "Pokiaľ by ľudia mali záujem o pomoc, som pripravený ako advokát týchto ľudí zastupovať," vyhlásil. Dodal, že kým ľudia nebudú ochotní informovať o jednotlivých prípadoch, nedostaneme sa ďalej.

Liptákove vyjadrenia považuje za neprípustné aj nezaradený poslanec Viliam Novotný z parlamentného zdravotníckeho výboru. "Ako neurochirurg, ktorý sa reálne s pacientmi stretáva v praxi, som z takéhoto neľudského prístupu, ktorý je navyše v rozpore s lekárskou prísahou, šokovaný," dodal Novotný. Podľa neho Lipták poškodil meno stoviek slušných lekárov.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár už vydal pokyn špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi na preverenie Liptákových výrokov, z ktorých vyplynulo podozrenie z korupčného správania sa. Polícia potvrdila, že sa začala Liptákovými vyjadreniami zaoberať. "Urobili sme tak okamžite po ich zverejnení z úradnej povinnosti," informovala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. Bližšie informácie k postupu podľa hovorkyne zatiaľ nie je možné poskytnúť vzhľadom na vykonávané úkony.

Všeobecný lekár Lipták poskytol v posledných dňoch viacerým médiám vyjadrenia, v ktorých reagoval na obvinenie kardiológa Viliama F. z brania úplatku od pacientov. Povedal, že ak kardiológ za tie peniaze poskytol službu, ktorú mal poskytnúť, tak s tým nemá problém. Rozrečnil sa aj o daroch od pacientov, ktoré každoročne prijíma. "Ja to robím tak, že prijmem od pacientov každý rok dary, čo ja viem, tak asi za 5000 eur," povedal. Následne však odmietol, že by bral úplatky. "Ja nemôžem dostať úplatok, ja som ambulantný lekár."

Odborná Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva (SSVPL), v ktorej je Lipták riaditeľom sekretariátu, sa od vyjadrení dištancovala a označila ich za jeho súkromný názor. Od Liptákových slov sa dištancovalo i Prezídium Slovenskej lekárskej komory (SLK). Zároveň dalo podnet Kontrolnému výboru SLK vo veci podozrenia z porušenia Etického kódexu zdravotníckeho pracovníka a Deontologického kódexu SLK.