Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Nová scéna si v Južnej Kórei vyslúžila za Turandot standing ovation

Na snímke herečka Miroslava Drínová (Turandot) počas tlačovej konferencie Divadla Nová scéna k premiére muzikálu Turandot v Bratislave 3. marca 2020. Foto: TASR - Dano Veselský

Turandot je z kórejskej muzikálovej dielne, na festivale však znie v slovenčine. Diváci majú na obrazovkách kórejský aj anglický preklad.

Bratislava/Daegu 27. júna (TASR) - Bratislavské Divadlo Nová scéna (DNS) v týchto dňoch reprezentuje Slovensko v Južnej Kórei na Medzinárodnom muzikálovom festivale DIMF v Daegu. Súbor tam vystupuje s muzikálom Turandot, ktoré už videli nielen domáci diváci, ale aj producenti z Broadway a West End.

"Kórejskí diváci sú tichí a pozorní. Ale na záver nás ocenili bujarým potleskom a ováciami. Všetky prejavy si nechávajú až na úplný záver, až na klaňačku, ale tam sa odviažu," uviedla pre TASR Miroslava Drínová, ktorá sa v titulnej postave princeznej Turandot predstavuje kórejskému publiku v alternácii s Lenkou Feckovou. Princa Calafa alternujú Peter Makranský a Patrik Vyskočil.

Turandot je z kórejskej muzikálovej dielne, na festivale však znie v slovenčine. Diváci majú na obrazovkách kórejský aj anglický preklad. "Slovenské texty krásne prebásnil Vladimír Puchala, nádherne podčiarkujú úžasnú kórejskú hudbu. Naučila som sa pár viet v kórejčine, aby som potešila tunajších divákov," poznamenala Drínová. Reagovala aj na otázku, aké je to spievať v 1500-miestnom Opera House. "Spievať tu, to je splnený sen každého speváka. Zvuk je dokonalý. Musím priznať, že lepšie sa mi asi nikdy nespievalo," vyhlásila Drínová. Na predstavenie umelcov zo Slovenska sa boli pozrieť aj autori a účinkujúci pôvodného kórejského muzikálu.

Do Južnej Kórey odcestovalo z Bratislavy 24 hercov a tanečníkov, 12 technických pracovníkov, režisér a vedenie divadla. "Reakcie na našu modernú verziu spracovania v réžii renomovaného maďarského režiséra Róberta Alföldiho boli veľmi pozitívne. Ocenili ju nielen predstavitelia DIMFu a starosta mesta Daegu, ale aj producenti z West Endu a Broadway, kórejskí umelci a v neposlednom rade kultúrne vyspelí diváci," uviedla pre TASR generálna riaditeľka DNS Ingrid Fašiangová.

Festival v Daegu patrí k najväčším muzikálovým festivalom na svete, organizujú ho od roku 2006. Ponúka tituly prestížnejších svetových, ale i domácich muzikálových divadiel. Nová scéna uvedie posledné predstavenie na jeho 16. ročníku v utorok 28. júna.