Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Nové pozitívne prípady nákazy sú v Nitre, Prievidzi aj Leviciach

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Regionálne úrady zabezpečujú všetky potrebné protiepidemické opatrenia na lokálnej úrovni.

Bratislava 21. júla (TASR) - Väčšina nových prípadov s potvrdeným ochorením COVID-19 je v pôsobnosti regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prievidzi, Nitre, Leviciach a v Bratislave. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková. V pondelok (20. 7.) na Slovensku pribudlo 41 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Laboratóriá vykonali 3333 testov.

Nové nahlásené potvrdené prípady ochorenia COVID-19 za pondelok sú podľa Račkovej zväčša zaznamenané ako prípady v epidemiologickej súvislosti s už potvrdenými prípadmi alebo ako importované ochorenia zo zahraničia. Poznamenala, že v týchto prípadoch bolo rešpektované aktuálne platné opatrenie ÚVZ o nahlásení sa na príslušný RÚVZ po príchode z rizikových krajín.

V prípade Prievidze ide zväčša o aktívne dohľadané kontakty s pozitívnymi osobami a ich cielené testovanie. "Vyšší nárast za pondelok bol spôsobený nárazovým testovaním vzoriek odobratých za viac dní," povedala Račková.

RÚVZ v Nitre taktiež aktívne dohľadával kontakty v karantenizovanom ohnisku nákazy. Testovanie má podľa Račkovej naďalej prebiehať. "Je predpoklad, že počet potvrdených prípadov v tomto ohnisku nákazy ešte môže narásť," podotkla.

Väčšina potvrdených prípadov v územnej pôsobnosti RÚVZ v Leviciach je importovaných zo zahraničia. Osoby boli po príchode na Slovensko iniciatívne nahlásené na úrady a sú v izolácii. "Epidemiologické vyšetrovanie prípadov nahlásených v územnej pôsobnosti RÚVZ so sídlom v Bratislave sa v súčasnosti vykonáva," uviedla Račková s tým, že výskyt nového koronavírusu je v ostatných regiónoch Slovenska sporadický.

Račková uvádza, že v niektorých pozitívnych prípadoch nejde o nové výskyty ochorenia, ale o výsledky opakovaných testov.

Regionálne úrady zabezpečujú všetky potrebné protiepidemické opatrenia na lokálnej úrovni. Situáciu majú pod kontrolou, deklaruje Račková. Naďalej vyhľadávajú aj kontakty, ktoré boli s pozitívne potvrdenými osobami. "Zároveň sa odber klinických vzoriek na ochorenie COVID-19 realizuje aj u suspektných osôb, repatriantov a ďalších indikovaných osôb," hovorí.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


V okrese Prievidza pribudlo 11 pozitívnych testov, väčšina sú dohľadané kontakty


V okrese Prievidza zaznamenali v pondelok (20. 7.) 11 nových prípadov pozitívnych testov na nový koronavírus. Počet pozitívnych testov bol najväčší spomedzi všetkých slovenských okresov.

Ako TASR informovala prievidzská regionálna hygienička Zuzana Tarnócziová, väčšinou ide o dohľadané kontakty s pozitívnymi osobami a ich cielené testovanie. „V dvoch prípadoch ide o importované ochorenia zo zahraničia, kde si príslušné osoby splnili povinnosť a nahlásili sa,“ priblížila hygienička.

Vyšší nárast za pondelok bol podľa nej spôsobený nárazovým testovaním vzoriek odobratých za viac dní (od 16. 7.). Pozitívne testovaných bolo päť mužov a šesť žien vo veku od desať do 84 rokov.