Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Nové skládky na Slovensku podľa odborníkov stavať netreba

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Envirorezort vníma, že dobudovanie ZEVO je v súčasnosti na Slovensku diskutovanou témou.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Nové skládky odpadu Slovensko nepotrebuje, dobudovať by sa mali nové zariadenia na energetické zhodnotenie odpadu (ZEVO). Vyplýva to z odporúčaní k prechodu na obehové hospodárstvo Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií (FBERG) Technickej univerzity v Košiciach, ktoré vydala pre Slovensko. Cieľom odporúčaní je zvýšiť podiel recyklácie, zhodnocovania a znížiť podiel zneškodňovania odpadu skládkovaním. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR s viacerými radami súhlasí, potvrdilo pre TASR.

Fakulta tvrdí, že ďalšie zvyšovanie kapacít skládok nie je potrebné, sú však regionálne nerovnomerne rozmiestnené. V niektorých regiónoch budú podľa FBERG kapacity dostatočné, v niektorých budú chýbať. "Je potrebné snažiť sa o 'zero waste' prístup (žiť úsporne) všade, kde je to možné," odporúča fakulta s tým, že vo väčších mestách by sa mal podporovať vznik "Re-use" centier.

Kvalitne by sa malo realizovať aj triedenie bioodpadu v domácnostiach. Dobudovať by sa mali recyklačné kapacity na bioodpad a nerecyklovateľný odpad. Štát by sa mal zamerať na elimináciu mikroplastov v ťažkej frakcii po mechanicko-biologickej úprave zmesového komunálneho odpadu, hovorí FBERG.

"Súhlasíme odporúčaniami, ktoré sú v súlade s predchádzaním vzniku odpadu, prípravou na opätovné použitie, budovanie centier opätovného použitia, kvalitným triedeným zberom bioodpadov, čo sa v súčasnosti aj realizuje, a zvyšovanie recyklačných kapacít pre bioodpad," uvádza tlačové oddelenie MŽP. Podporuje taktiež odporúčanie eliminácie mikroplastov.

FBERG radí dobudovať na Slovensku zariadenia na energetické zhodnocovanie odpadu. Kapacity by sa mali podľa analýzy dobudovať v Bratislave a Košiciach. Nové zariadenia by sa mali postaviť v regiónoch s najvyššou produkciou odpadu a najvyšším podielom skládkovania, a to v Trnavskom, Nitrianskom, Trenčianskom a Žilinskom kraji.

"Bezodkladne treba začať pracovať na štátnej koncepcii dobudovania infraštruktúry v podobe takýchto zariadení a zároveň je nevyhnutné podporiť už rozbehnuté investície aj súkromných investorov v regiónoch s najvyšším podielom skládkovania," hovoria odborníci z fakulty.

Envirorezort vníma, že dobudovanie ZEVO je v súčasnosti na Slovensku diskutovanou témou. V roku 2020 si preto dalo vypracovať odborné vyjadrenie "Analýza potenciálu energetického využitia odpadov v SR" od Ústavu súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity v Žiline. Analýza ministerstva odporúča zamerať sa na energetické využitie odpadov tak, aby sa využili existujúce teplárenské a iné energetické prevádzky, nie iba spaľovne odpadov.

Uvažovať by sa podľa fakulty malo aj nad energetickým zhodnocovaním tuhého druhotného paliva z odpadu v teplárňach veľkých miest, kde je v dostupnosti pripojenie do systému centrálneho zásobovania teplom. "Z pohľadu MŽP je vhodné využiť na energetické zhodnotenie zvyškových komunálnych odpadov prioritne existujúce zariadenia na energetické zhodnocovanie odpadov, napríklad podporou transformácie existujúcich teplární na energetické zhodnocovanie odpadov," konštatuje envirorezort. Pripomína splnenie legislatívnych požiadaviek zameraných na ochranu životného prostredia a zdravia ľudí.