Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Nové školy môžu do programu Globe vstúpiť v školskom roku 2021/2022

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Medzinárodný program funguje na Slovensku od októbra 2020. Slovensko sa stalo v poradí 123. krajinou na svete, ktorá sa k programu pripojila.

Bratislava 16. mája (TASR) - Slovenskí žiaci pomáhajú NASA so zbieraním meteorologických či hydrologických údajov. Do projektu Globe, vďaka ktorému žiaci skúmajú prírodu a aktívne zlepšujú životné prostredie v okolí svojej školy, sa môžu zapojiť od začiatku školského roka 2021/2022 ďalšie školy. TASR o tom informovalo Veľvyslanectvo USA na Slovensku.

Medzinárodný program funguje na Slovensku od októbra 2020. Slovensko sa stalo v poradí 123. krajinou na svete, ktorá sa k programu pripojila. Podľa Veľvyslanectva USA na Slovensku 54 učiteľov z 23 inštitúcií vzdeláva tisícku žiakov modernou metódou a získané údaje zadávajú priamo do databázy NASA. Pri bádaní ich sprevádzajú aj inštitúcie, ako Slovenský hydrometeorologický ústav, Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského v Bratislave či Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici.

"Globe využíva osvedčené metódy bádateľsky orientovaného vzdelávania. Žiaci trénujú výskumné zručnosti, ktoré využívajú pri realizácii vlastných vedeckých projektov. Na výskum nadväzujú konkrétne akcie na zlepšenie životného prostredia v okolí školy. V tomto školskom roku sme zo šiestich tém priniesli pre učiteľov prvé tri," uviedla PR manažérka z Inštitútu aplikovanej ekológie Daphne Martina Badidová. Program Globe učí podľa veľvyslankyne USA na Slovensku Bridget Brinkovej mladých ľudí prírodnú vedu, kritické myslenie a tímovú prácu i aktívne zapája verejnosť do dôležitých tém, akou je napríklad klimatická zmena.

Medzinárodný program podporuje aj Ministerstvo životného prostredia SR. Jeho spusteniu na Slovensku predchádzal podpis memoranda o spolupráci medzi envirorezortom a NASA.