Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Nové usmernenie má prispieť k vyššej bezpečnosti klientov ZSS

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Práva a slobody osôb odkázaných na sociálne služby, najmä v zariadeniach sociálnych služieb s celoročnou pobytovou formou, sú podľa Stavrovskej porušované dlhodobo.

Bratislava 13. januára (TASR) - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR pripravilo usmernenie pre poskytovateľov sociálnych služieb, ktoré má prispieť k ochrane zdravia a života klientov a zamestnancov sociálnych služieb. Na základe neho sú poskytovatelia sociálnej služby do 1. februára povinní skontrolovať a aktualizovať plány požiarnej ochrany. MPSVR tak reagovalo na konštatovanie komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzany Stavrovskej, že mnohé zariadenia sociálnych služieb (ZSS) nie sú dostatočne chránené pred požiarmi či inými živelnými udalosťami.

"Rovnako do tohto termínu musia vykonať v zariadeniach nácviky cvičného požiarneho poplachu a evakuácie osôb s cieľom zachovania maximálnej ochrany zdravia a bezpečnosti. V prípade zistených nedostatkov sú povinní prijať opatrenia na ich odstránenie," uviedol pre TASR tlačový odbor ministerstva.

Pripomenul tiež, že z Plánu obnovy a odolnosti sa môžu použiť finančné zdroje na budovanie nových ZSS komunitného typu alebo na rekonštrukciu objektov zariadení, ktoré budú spĺňať podmienky plánu obnovy.

"Zároveň ministerstvo chce zlepšiť systém kontroly v sociálnych veciach zavedením správneho dozoru, ktorý nahradí súčasný dohľad nad poskytovaním sociálnych služieb a hodnotenie podmienok ich kvality," priblížil tlačový odbor. Rezort preto pripravil návrh zákona o inšpekcii v sociálnych veciach, ktorý je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

"Po nadobudnutí účinnosti zákona ministerstvo vybuduje personálne, materiálne a organizačne funkčný útvar inšpekcie v sociálnych veciach, ktorý bude dôsledne dbať na dodržiavanie všetkých právnych predpisov, ktorými sú pri poskytovaní sociálnych služieb ich poskytovatelia viazaní, tak verejní, ako aj neverejní," dodal tlačový odbor.

Práva a slobody osôb odkázaných na sociálne služby, najmä v zariadeniach sociálnych služieb s celoročnou pobytovou formou, sú podľa Stavrovskej porušované dlhodobo. Jedným z riešení by podľa komisárky bol prechod z inštitucionálnej na komunitnú starostlivosť.

Na archívnej snímke komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Stavrovská spolu s profesionálmi v sociálnej oblasti, zastupujúcimi seniorov či zdravotne znevýhodnených, preto adresovali premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO) a ministrovi práce Milanovi Krajniakovi (Sme rodina) otvorený list, kde upozorňujú na túto situáciu.

Požadujú, aby sa zmeny a reformy v sociálnej oblasti realizovali efektívnejšie a rýchlejšie, aby sa otvorila odborná diskusia o komplexných zmenách v tejto oblasti, na ktorej by mali byť prítomní odborníci, samosprávy aj ľudia so zdravotným postihnutím. Požadujú aj vytvorenie odbornej pracovnej skupiny, ktorá bude riešiť havarijný stav v objektoch sociálnych služieb, kde budú prítomní aj zástupcovia ministerstva zdravotníctva a vnútra.