Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Šéfa polície pravdepodobne vymenuje minister bez výberového konania

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Miesto policajného prezidenta sa uvoľnilo po odchode Petra Kovaříka. Vedením polície bol dočasne poverený Štefan Hamran.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Nového policajného prezidenta vymenuje minister vnútra pravdepodobne bez výberového konania aj napriek tomu, že je už vyhlásené. Umožniť to má poslanecká novela zákona, o ktorej má parlament rokovať na októbrovej schôdzi. Vyplýva to zo stanoviska MV SR, ktoré TASR poskytol tlačový odbor.

"Po schválení poslaneckej novely sa obsadenie funkcie prezidenta Policajného zboru predpokladá uskutočniť už v súlade s novou právnou úpravou vymenovaním na základe rozhodnutia ministra vnútra," uviedol rezort.

Poslanci v novele navrhujú upustiť pri menovaní policajného prezidenta od výberového konania a posilniť vplyv ministra vnútra. Ako skonštatovalo MV SR, ide o postup v súlade s programovým vyhlásením vlády.

Výberové konanie vypísalo ministerstvo vnútra 15. októbra na základe platného zákona o štátnej službe policajtov. Skonštatovalo, že vzhľadom na predložený poslanecký návrh ide o "kontraproduktívny postup". Lehoty spojené s uskutočnením výberového konania považuje za poriadkové, ktorými nie je viazané.

Podľa súčasného zákona vymenúva policajného prezidenta minister vnútra na základe výberového konania pred odbornou komisiou a po verejnom vypočutí vo Výbore Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, ak tento výbor odporučí jeho vymenovanie. Funkčné obdobie trvá štyri roky.

Koaliční poslanci navrhli v novele zákona posilnenie kompetencií ministra vnútra. Minister by nemal byť viac viazaný odporúčaniami výboru, ale policajného prezidenta si má vyberať sám. Verejné vypočutie kandidáta v parlamente má byť zachované, no má mať iba konzultačný charakter.

Miesto policajného prezidenta sa uvoľnilo po odchode Petra Kovaříka. Vedením polície bol dočasne poverený Štefan Hamran.