Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Nového tajomníka a prezidenta si budú rybári voliť na jesennom sneme

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Na úrovni krajov sa budú voliť členovia Rady SRZ a samotný snem zvolí tajomníka a prezidenta, skonštatoval Kohút s tým, že on osobne je za tradičný novembrový termín konania snemu.

Žilina 9. mája (TASR) – Tohtoročný volebný snem Slovenského rybárskeho zväzu (SRZ) bude na jeseň. Delegáti zo všetkých rybárskych organizácií na Slovensku na ňom budú voliť nového prezidenta a tajomníka Rady SRZ. Pre TASR to povedal úradujúci tajomník Rady SRZ Ján Kohút.

„O termíne a mieste konania snemu ešte nie je rozhodnuté. Zaoberať sa tým bude Rada SRZ na júnovom zasadnutí. Je možné, že termín v júni ešte nebude presne stanovený, miesto konania bude pravdepodobne Žilina. Na úrovni krajov sa budú voliť členovia Rady SRZ a samotný snem zvolí tajomníka a prezidenta,“ skonštatoval Kohút s tým, že on osobne je za tradičný novembrový termín konania snemu.

SRZ má podľa neho momentálne iba jedného štatutára. Druhým je okrem tajomníka aj prezident SRZ, ten však v apríli na svoju funkciu abdikoval. Skomplikovalo to možnosť čerpania finančných prostriedkov z fondov, kde sú potrebné podpisy dvoch štatutárov. Niektorými kompetenciami prezidenta poverili jedného z členov Rady SRZ.

„Do 15. marca sme mali vďaka pochybeniam predchádzajúceho vedenia SRZ zablokovanú možnosť podávať žiadosti o čerpanie prostriedkov z jednotlivých fondov. Tento problém sa nám podarilo vyriešiť po stretnutí s ministrom životného prostredia. Slovenský rybársky zväz tak môže žiadať o podporu prostredníctvom Envirofondu,“ zdôraznil tajomník.

Rok 2022 je volebným aj pre mestské a mieste organizácie, v ktorých si na výročných členských schôdzach a mestských konferenciách rybári volili vedenia rybárskych organizácií. Podľa Kohúta takmer polovica zo 122 miestnych a mestských organizácií na Slovensku si už zvolilo nové vedenie a delegátov na snem SRZ. Ďalšie by tak mali urobiť do konca júna.