Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Novela o múzeách a galériách nadobudla účinnosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Legislatívna zmena takisto dopĺňa funkčné obdobie štatutárnych orgánov a vedúcich zamestnancov múzeí a galérií.

Bratislava 1. januára (TASR) - Múzeum SNP má od soboty nového zriaďovateľa - Ministerstvo obrany (MO) SR. Presun zriaďovateľskej pôsobnosti z Ministerstva kultúry (MK) SR pod rezort obrany potvrdzuje novela zákona o múzeách a galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty, ktorá v sobotu nadobudla účinnosť.

Podľa novely má Múzeum SNP ako celoštátne špecializované múzeum status právnickej osoby, ktorá v oblasti dejín druhej svetovej vojny, protifašistického odboja a slovenskej spoločnosti v rokoch 1938 - 1945 vykonáva komplexnú múzejnú dokumentáciu. Okrem zbierkotvornej, vedeckovýskumnej a kultúrno-vzdelávacej úlohy má naďalej slúžiť ako ústredné informačné, metodické i koordinačné centrum pre múzejnú činnosť v oblasti svojej špecializácie.

Novela k sobotňajšiemu dátumu stanovuje aj prechod digitalizačného centra, ktoré bolo doteraz súčasťou Múzea SNP, do pôsobnosti Slovenskej národnej galérie, takisto prechod národnej expozície v Štátnom múzeu Auschwitz-Birkenau v Osvienčime do správy Slovenského národného múzea a Múzea holokaustu v Seredi.

Legislatívna zmena takisto dopĺňa funkčné obdobie štatutárnych orgánov a vedúcich zamestnancov múzeí a galérií. Funkčné obdobie štatutára a vedúceho zamestnanca bude po novom päťročné, pričom je možné aj opätovné vymenovanie. Štatutárov a vedúcich zamestnancov budú vymenúvať zriaďovatelia na základe výberového konania, respektíve vypočutia prihlásených kandidátov.