Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Novela o Policajnom zbore má zrušiť menovky aj zaviesť štruktúru

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Základnú štruktúru Policajného zboru majú tvoriť Prezídium PZ a útvary s pôsobnosťou pre celé územie a s miestnou pôsobnosťou.

Bratislava 20. augusta (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania novelu zákona o Policajnom zbore (PZ). Zahŕňa napríklad zavedenie základnej štruktúry PZ, ale aj zrušenie menoviek na rovnošatách či možnosť otvoriť byt aj v prípade podozrenia, že je v ňom týrané zviera. Zaviesť by sa mohol aj priestupok proti verejnému poriadku spočívajúci v urážke verejného činiteľa pre výkon jeho právomoci.

Základnú štruktúru Policajného zboru majú tvoriť Prezídium PZ a útvary s pôsobnosťou pre celé územie a s miestnou pôsobnosťou. "Takáto voľne nastavená podrobnejšia organizácia súvisí aj s pripravovanými organizačným zmenami v Policajnom zbore," upozornil rezort v dôvodovej správe. Osobitne sa zakotvuje postavenie a základné úlohy Kriminalistického a expertízneho ústavu PZ.

Zákonom sa má tiež zrušiť povinnosť nosenia menovky na rovnošate policajtov. "V mnohých prípadoch pri výkone služobných zákrokov dochádza k osočovaniu, vyhrážaniu sa zakročujúcim policajtom a ich rodinným príslušníkom, ako aj k zaznamenávaniu si osobných údajov policajtov," argumentuje MV.

Policajt by mal byť oprávnený požadovať vysvetlenie aj od osoby, ktorá môže prispieť k objasneniu skutočností dôležitých pre odhalenie trestného činu. Zaistiť by mohli po novom nielen osobu nachádzajúcu sa na mieste trestného činu bezprostredne po jeho spáchaní, ale aj osobu pristihnutú pri trestnom čine alebo bezprostredne po ňom a tiež osobu zastihnutú na úteku.

Z dôvodu zaisťovania bezpečnosti určených osôb a objektov sa má zaviesť oprávnenie zakázať činnosť bezpilotných lietadiel nad určeným objektom do výšky 120 metrov. Oprávnenie uzatvoriť verejne prístupné miesta sa navrhuje aj pri hrozbe hromadného porušenia verejného poriadku. Otvoriť byt alebo iný priestor by policajti mohli aj v prípade dôvodného podozrenia, že je v ňom týrané zviera.

Ministerstvo navrhuje tiež možnosť prelomiť bankové a telekomunikačné tajomstvo aj pri identifikácii osoby podozrivej zo spáchania priestupku proti majetku, napríklad pri podvodných predajoch cez internet. Pri pátraní po odcudzenom mobilnom telekomunikačnom zariadení by sa tiež na základe písomnej žiadosti majiteľa, prevádzkovateľa alebo držiteľa telekomunikačného zariadenia umožnilo zisťovať prevádzkové a lokalizačné údaje.

Policajti by mohli mať tiež právo vyžadovať vyšetrenie na zistenie požitia alkoholu orientačnou dychovou skúškou alebo inej návykovej látky, ak je to nevyhnutné. "Dôvodom je najmä skutočnosť, že schopnosť osoby, s ktorou policajt vykonáva úkony súvisiace s objasňovaním protiprávneho konania, napríklad výsluch, konfrontácia, rekonštrukcia, môže byť požitím alkoholických nápojov alebo iných návykových látok ovplyvnená," zdôvodnil rezort.

Putá by sa po novom mohli používať aj na spútanie osoby, ktorá má byť na základe rozhodnutia lekára umiestnená v zdravotníckom zariadení a kladie aktívny odpor, napáda iné osoby, alebo ohrozuje svoj život, zdravie alebo poškodzuje majetok.

Zákon reaguje aj na nariadenia Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie o zriadení, prevádzke a využívaní Schengenského informačného systému (SIS) v oblasti policajnej spolupráce a justičnej spolupráce v trestných veciach. "Podľa tohto nariadenia bude možné monitorovať nielen dopravné prostriedky, ale aj iné veci (zbrane, doklady, platobné karty). Vzhľadom na to sa upravuje definícia monitorovania ako jedného z prostriedkov operatívno-pátracej činnosti a rozširuje sa okruh používateľov Schengenského informačného systému aj o orgány registrujúce lode, lodné motory, lietadlá a letecké motory," vysvetľuje rezort.