Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Novela o prihliadaní na COVID preukazy ide do 2. čítania

Na archívnej snímke aplikácia COVID Pass. Foto: TASR - Martin Baumann

Návrh hovorí o zavedení možnosti zohľadňovať očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pri prijímaní protipandemických opatrení ÚVZ.

Bratislava 24. júla (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR by mohol pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. Ten informuje, či osoba bola zaočkovaná proti ochoreniu COVID-19, negatívne testovaná alebo ochorenie prekonala. Vyplýva to z novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú poslanci v sobotnom hlasovaní posunuli do druhého čítania. Parlament o právnej norme rokuje v skrátenom legislatívnom konaní.

Novelou sa má ÚVZ alebo regionálnemu úradu verejného zdravotníctva umožniť pri ohrození verejného zdravia nariadiť dočasné podmieňovanie vstupu do prevádzok, v ktorých dochádza k zhromažďovaniu osôb, a vstupu na hromadné podujatia preukázaním sa potvrdením o očkovaní proti ochoreniu COVID-19 alebo potvrdením o prekonaní ochorenia, alebo potvrdením o negatívnom výsledku testu.

"Zohľadnenie očkovania pri povolení využívania istých služieb týmto obyvateľom (oproti neočkovaným) aj počas pandémie musí byť upravené primárne zákonom (aspoň vo všeobecnej rovine). Bez zákonného splnomocnenia (na takéto zohľadnenie) pri súčasnej zákonnej úprave ÚVZ SR nesmie vydať takúto vyhlášku zohľadňujúcu očkovanie ako 'priepustku' k službám," tvrdia predkladatelia.

Návrh hovorí o zavedení možnosti zohľadňovať očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pri prijímaní protipandemických opatrení ÚVZ. Zaočkovaní ľudia, tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, a negatívne otestovaní ľudia by mohli po preukázaní sa COVID preukazom využívať „naplno“ služby prevádzkovateľov, ktoré budú inak v rámci protipandemických opatrení obmedzené pre vstup a vjazd osôb.