Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Novelou zákona sa má koordinátorom digitálnych služieb stať RpMS

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Novela mediálneho zákona má podľa návrhu nadobudnúť účinnosť 1. septembra 2024.

Bratislava 22. januára (TASR) - Koordinačným orgánom pre dohľad nad dodržiavaním povinností poskytovateľov online sprostredkovateľských služieb vrátane internetových vyhľadávačov má byť Rada pre mediálne služby (RpMS). Vyplýva to z návrhu novely zákona o mediálnych službách a transpozície príslušných nariadení Európskej únie (EÚ). Návrh novely, ktorý Ministerstvo kultúry (MK) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania, umožňuje tiež RpMS vyhlasovať výberové konanie na voľné rozhlasové frekvencie častejšie ako len dvakrát ročne.

Tzv. národný koordinátor bude mať úlohu presadzovať nariadenia EÚ o digitálnych službách a dohľad na trhom, s právomocou ukladať sankcie za porušenie povinností. "Za hlavný orgán zodpovedný za aplikáciu a presadzovanie týchto nariadení EÚ sa navrhuje RpMS, ktorá má už v súčasnosti kompetencie v oblasti platforiem na zdieľanie videí a platforiem na zdieľanie obsahu," vysvetľuje ministerstvo. Rada by v tejto súvislosti mala disponovať aj príslušnými vyšetrovacími právomocami, podobne ako ich budú mať národní koordinátori v iných členských štátoch. Nové právomoci pre radu, napríklad právomoc ukladať predbežné opatrenia, nápravné opatrenia, právomoc akceptovať záväzok subjektu a vyhlásiť ho za záväzný, uloženie povinnosti prijať akčný plán, sa obmedzujú len na dohľad nad poskytovateľmi sprostredkovateľských služieb, upozornilo ministerstvo.

RpMS bude mať tiež väčšiu voľnosť v rozhodovaní o vyhlasovaní výberových konaní na rozhlasové frekvencie, v novele zákona chce predkladateľ vypustiť obmedzenie, podľa ktorého sa tieto výberové konania mohli konať iba dvakrát ročne v konkrétnych obdobiach. "RpMS sa tak bude môcť lepšie prispôsobiť aktuálnemu počtu voľných frekvencií," argumentuje ministerstvo.

Návrh novely zákona o mediálnych službách takisto upravuje povinnosti v oblasti multimodálneho prístupu v televíznom vysielaní RTVS. Z povinnej kvóty detských a publicistických programov, ktoré majú byť sprevádzané hlasovým komentovaním pre nevidiacich, sa majú vynechať publicistické programy založené na diskusii hostí. "Keďže zabezpečenie hlasového komentovania pre nevidiacich v tomto prípade nie je prakticky možné uplatňovať, navrhuje sa, aby bol tento druh programov vyňatý z povinného podielu publicistických programov," uvádza návrh.

Rovnako uvádza, aby sa povinný podiel programov s multimodálnym prístupom vo vysielaní RTVS určil ako podiel z celkového vysielacieho času programov vo vysielaní všetkých televíznych programových služieb za kalendárny štvrťrok.

Novela mediálneho zákona má podľa návrhu nadobudnúť účinnosť 1. septembra 2024.