Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Novelu autorského zákona vnímajú problematicky RTVS i vývojári hier

Ilustračné foto. Foto: TASR – Michal Svítok

Už pri prerokovaní na pôde Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá avizovali poslanci predloženie pozmeňujúcich návrhov.

Bratislava 15. februára (TASR) – RTVS podporuje nevyhnutné systémové posilnenie pozície autorov a interpretov, navrhovaná novela autorského zákona však túto zmenu neprináša a posilňuje len pozíciu organizácií kolektívnej správy práv. Verejnoprávny vysielateľ to uviedol v súvislosti s navrhovanou legislatívnou úpravou, o ktorej majú v stredu (16. 2.) rozhodnúť poslanci Národnej rady SR.

Podľa RTVS aktuálne znenie novely znamená zvýšenie príspevkov pre autorské ochranné zväzy a združenia. "Negarantuje však spravodlivé ohodnotenie samotných autorov," tlmočila stanovisko RTVS hovorkyňa telerozhlasu Andrea Pivarčiová. Pripomenula, že prostredníctvom ochranných zväzov zaplatila RTVS v posledných piatich rokoch na odmenách pre autorov vyše 15 miliónov eur. "Dnes nikto presne nevie, aké je vnútorné prerozdelenie zdrojov, ktoré vydavatelia a vysielatelia zaplatia ochranným zväzom, a koľko peňazí sa dostalo priamo k umelcom," upozornila.

Novelu autorského zákona vníma ako problematickú aj Slovenská asociácia vývojárov hier (Slovak Game Developers Association). Naráža na zmeny, ktoré by mali priniesť poslanecké návrhy. "Ak z autorského zákona zmizne možnosť vysporiadať autorské práva jednorazovo, herní vývojári budú mať na Slovensku nesmierne sťažené podmienky," upozornil výkonný riaditeľ asociácie Maroš Brojo. Zmena podľa neho predstavuje priame ohrozenie slovenských subdodávateľov, ktorých služby sa pre ďalších tvorcov stanú nevýhodné a málo atraktívne. "Uvedená zmena teda priamo ohrozí domáci vývoj hier, produkcie a vytvorí cestu preferovania zahraničnej produkcie," dodal Brojo.

K autorskému zákonu už v rámci medzirezortného pripomienkového konania malo výhrady autorské združenie LITA. Na rozdiel od vývojárov a tvorcov hier kritizovalo združenie to, že novela konzervuje systém jednorazového odmeňovania autorov a nezohľadňuje okrem invencie pri tvorbe aj úspešnosť diela, ktorú by predstavovala odmena za ďalšie jeho šírenie.

Už pri prerokovaní na pôde Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá avizovali poslanci predloženie pozmeňujúcich návrhov.