Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Novelu zákona o štátnom občianstve opäť presunuli na ďalšiu schôdzu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podľa návrhu by o naše občianstvo nemuseli prichádzať ľudia, ak majú na území štátu, ktorého občianstvo nadobudnú, pobyt najmenej päť rokov.

Bratislava 2. novembra (TASR) - O novele zákona o štátnom občianstve sa nebude rokovať ani na aktuálnej schôdzi Národnej rady (NR) SR. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) požiadal o presunutie rokovania na ďalšiu riadnu schôdzu, ktorá sa má začať 23. novembra. Informoval o tom v pléne podpredseda NR SR Gábor Grendel (OĽANO). Novú legislatívu posunuli poslanci do druhého čítania ešte v marci, odvtedy sa z každej schôdze presúvala.

Novela predpokladá zmiernenie podmienok pri strate slovenského občianstva po prijatí občianstva iného štátu. V súčasnosti platí, že občan SR nadobudnutím cudzieho občianstva stráca automaticky slovenský pas. Takto oň doposiaľ prišlo takmer 4000 ľudí.

Podľa návrhu by o naše občianstvo nemuseli prichádzať ľudia, ak majú na území štátu, ktorého občianstvo nadobudnú, pobyt najmenej päť rokov. Koaliční poslanci už pripravili aj pozmeňujúci návrh, rieši napríklad otázku občianstva Slovákov žijúcich v zahraničí.