Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

NOVEMBER89: Česká pošta vydala známku k 30. výročiu Nežnej revolúcie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Známka je súčasťou príležitostného poštového hárčeku, na ktorom je vyobrazený pesničkár a básnik Karel Kryl.

Praha 15. novembra (TASR) - Špeciálnu známku vydala Česká pošta k 30. výročiu Nežnej revolúcie. Na známke sú vyobrazené ruky s prstami v tvare písmena V, trikolóra a pohotovostný pluk Zboru národnej bezpečnosti (ZNB), informoval v piatok server Novinky.cz.

Známka je súčasťou príležitostného poštového hárčeku, na ktorom je vyobrazený pesničkár a básnik Karel Kryl. Ten patril v rokoch 1968 až 1989 k najvýznamnejším predstaviteľom českého protestsongu a preslávil sa piesňami proti okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy.

Do vlasti sa Kryl z emigrácie vrátil v novembri 1989 a na masovej demonštrácii na pražskom Václavskom námestí následne zaspieval spolu s Karlom Gottom štátnu hymnu.

Nominálna hodnota hárčeku, ktorý vytlačila česká Poštová tlačiareň cenín v náklade 43 tisíc kusov, je 44 českých korún (1,72 eura). Autorom výtvarného návrhu je Zdeněk Netopil a rytcom obálky prvého dňa vydania Václav Fajt.

"Záujemcovia si teraz môžu hárček zakúpiť v ktorejkoľvek špecializovanej filatelistickej priehradke, na vybraných poštách či na webových stránkach Českej pošty," uviedol Ivo Vysoudil z tlačového oddelenia Českej pošty.