Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Štrajk vysokoškolákov podporili aj študenti košického konzervatória

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V uliciach východoslovenskej metropoly a mesta Prešova sa objavil leták s vyhlásením študentov košického konzervatória, ktoré mal študentský výbor tejto školy prijať 23. novembra 1989.

Bratislava 23. novembra (TASR) – Týždeň po udalostiach na Národnej triede v Prahe, kde 17. novembra 1989 proti pokojnej manifestácii študentov zasiahli ozbrojené zložky ministerstva vnútra, boli námestia v republike plné demonštrantov. Svojim kolegom z vysokých škôl vyjadrili podporu aj stredoškoláci.

V uliciach východoslovenskej metropoly a mesta Prešova sa objavil leták s vyhlásením študentov košického konzervatória, ktoré mal študentský výbor tejto školy prijať 23. novembra 1989. Vyjadrili v ňom solidaritu študentom vysokých škôl v Československu, ktorí podľa nich bojujú proti násiliu, za ľudské práva, demokraciu a dôstojný život občanov.

"Protestujeme proti všetkým prejavom brutality a súčasne skladáme hlbokú úctu účastníkom pokojnej demonštrácie v Deň študentstva 17. novembra 1989, ktorí za svoju účasť na tomto zhromaždení platili vlastnou krvou," konštatovalo sa vo vyhlásení konzervatoristov.

V troch bodoch vyjadrili svoju podporu občianskym snahám, ktoré sa usilujú o zmenu ústavy a vznik právneho štátu. Rovnako podporili zavedenie politického pluralizmu a slobodných volieb. V poslednom bode podporili požiadavku na slobodu médií a zrušenie cenzúry.

"Vyzývame všetkých stredoškolákov, ktorým nie je ľahostajná prítomnosť i budúcnosť, aby sa k nášmu vyhláseniu pripojili," píše sa v závere vyhlásenia.