Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Novembrová výzva SAŽP sa zameriava na odpad z domácností, najmä obaly

Ilustračné foto. Foto: TASR

Zhruba polovicu celkovej hmotnosti odpadu z domácností tvorí biologicky rozložiteľný odpad, druhú väčšinou obaly. Celkovo sa na Slovensku za rok vyprodukuje pol milióna ton odpadu z obalov.

Banská Bystrica 5. novembra (TASR) – Odpad z domácností a spôsoby jeho redukovania sú hlavnou témou novembrovej výzvy v kampani Zatoč s odpadom, ktorej autormi sú koordinátori envirovýchovy zo Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP). TASR o tom informovala Michaela Pšenáková, hovorkyňa agentúry.

Zhruba polovicu celkovej hmotnosti odpadu z domácností tvorí biologicky rozložiteľný odpad, druhú väčšinou obaly. Celkovo sa na Slovensku za rok vyprodukuje pol milióna ton odpadu z obalov.

"Tvorba odpadu na Slovensku sa neustále zvyšuje, za posledné desaťročie narástla o viac ako tretinu. Podľa údajov z roku 2019 každý občan vyprodukuje priemerne 435 kilogramov komunálneho odpadu za rok a toto číslo každoročne rastie," konštatovala Pšenáková.

Podľa SAŽP sú všetky druhy obalov problematické, pokiaľ sa ich produkuje nadbytočne veľa. V niektorých prípadoch majú svoje opodstatnenie, napríklad z dôvodu hygienických predpisov. Z väčšej časti však ich použitie súvisí s marketingom, keďže "obal predáva". Environmentálny aspekt je braný na zreteľ len výnimočne, a preto je potrebné zmeniť povedomie verejnosti. SAŽP ponúka možnosti a tipy, ako sa obalom v bežnom živote vyhnúť a ich množstvo čo najviac eliminovať.

"Základným pravidlom je nekupovať výrobky, ktoré sú zložito viacnásobne balené. Zvážiť treba aj nakupovanie minerálnych vôd, radšej uprednostniť tie, ktoré sú vo vratných sklenených fľašiach. Vhodné je výrazne obmedziť nakupovanie jedál či nápojov v jednorazových obaloch. Nakupujme nebalené ovocie, zeleninu, pečivo a na ich prenos využívajme vlastné, viackrát použiteľné vrecká," zdôraznila Pšenáková s tým, že si treba vyskúšať aj návštevu bezobalových obchodov.