Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Noví ministri predstavili svoje priority

Na snímke vláda odborníkov v dolnom rade zľava minister obrany SR Martin Sklenár, podpredsedníčka vlády SR Lívia Vašáková, predseda vlády SR Ľudovít Ódor, minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský, minister obrany SR Ivan Šimko, v strednom rade zľava minister pôdohospodárstva SR Jozef Bíreš, minister financií SR Michal Horváth, minister hospodárstva SR Peter Dovhun, minister dopravy SR Pavol Lančarič, minister investícií Peter Balík, v hornom rade zľava minister zdravotníctva SR Michal Palkovič, minister školstva SR Daniel Bútora, ministerka práce Soňa Gaborčáková, ministerka spravodlivosti SR Jana Dubovcová, minister životného prostrredia SR Milan Chrenko a ministerka kultúry SR Silvia Hroncová pózujú na spoločnej fotografii počas prvého dňa vo funkcii na Úrade vlády SR 15. mája 2023 v Bratislave. Foto: TASR Jakub Kotian

Vicepremiérka zodpovedná za plán obnovy a využívanie eurofondov Lívia Vašáková chce, aby financie z plánu obnovu aj iné prostriedky z Európskej únie (EÚ) boli čo najprospešnejšie využité.

Bratislava 15. mája (TASR) - Noví ministri na pondelkovej tlačovej konferencii predstavili svoje priority. Urobili tak po tom, ako prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala vládu odborníkov na čele s Ľudovítom Ódorom.

Vicepremiérka zodpovedná za plán obnovy a využívanie eurofondov Lívia Vašáková chce, aby financie z plánu obnovu aj iné prostriedky z Európskej únie (EÚ) boli čo najprospešnejšie využité.



Slovenská zahraničná politika bude podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Wlachovského naďalej jasná, čitateľná a hodnotová. Dôraz bude podľa neho klásť na presadzovanie slovenských záujmov vo svete a pomoc firmám a občanom SR.

Šéf rezortu obrany Martin Sklenár deklaroval, že Slovensko bude pokračovať aj v podpore Ukrajiny. Chce tiež pokračovať v rozbehnutých projektoch a v spolupráci s partnermi a spojencami z EÚ i NATO.



Minister vnútra Ivan Šimko chce okrem iného zabezpečiť stabilitu pre bezpečnostné zložky. Plánuje tiež pokračovať v "zápase o očistu verejného života". "Budeme uprednostňovať zákon pred politikou," doplnil.

Ministerstvo hospodárstva sa chce podľa jeho šéfa Petra Dovhuna zamerať na realizáciu opatrení, ktoré zmiernia dôsledky energetickej krízy. Slovensko je podľa ministra financií Michala Horvátha nadmieru zadlžená krajina. Avizuje, že chce predstaviť plán, ako sa z tejto situácie dostať.

Šéf rezortu dopravy Pavol Lančarič deklaroval, že sa k práci postaví s maximálnym rešpektom. "Je tam veľa procesov, projektov, veľa našich spoločných peňazí a o tie sa treba primerane a dobre starať," doplnil. Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Jozef Bíreš sa bude okrem iného podľa vlastných slov zaoberať cenami potravín či dovozom ukrajinských komodít.



Minister investícií Peter Balík sa chce zamerať na maximálne efektívne čerpanie európskych peňazí, naštartovanie čerpania v novom programovom období a spustenie projektov v oblasti digitalizácie a informatizácie. Šéfka rezortu spravodlivosti Jana Dubovcová chce riešiť akútne problémy, dokončiť súdnu reformu a projekty z plánu obnovy a pripraviť dobré podmienky na činnosť rezortu v budúcom období.

Nová ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Soňa Gaborčáková sa chce zamerať na plynulý chod rezortu, eurofondy a plán obnovy, ako aj plnenie si zákonných povinností, napríklad zvýšenie príspevku na sociálne služby či stanovenie minimálnej mzdy na budúci rok. Šéf envirorezortu Milan Chrenko avizuje pokračovanie v aktivitách smerom k prechodu na zelenšie a zodpovednejšie Slovensko.



Minister školstva Daniel Bútora by rád nadviazal na dobre rozbehnuté veci svojho predchodcu Jána Horeckého. Školský systém podľa neho potrebuje predvídateľnosť a stabilitu. Spomenul tiež kurikulárnu reformu a súvisiace zmeny. Zamerať sa chce i na témy generačnej komunity, segregácie či koncepčné dokumenty.

Ministerka kultúry Silvia Hroncová považuje za zásadnú úlohu nastavenie nových mechanizmov a ekonomických vzťahov s RTVS. Zmapovať chce aj rezortné inštitúcie a podporné fondy, čerpanie eurofondov a podmienky financovania kultúry.



Minister zdravotníctva Michal Palkovič chce pokračovať v realizácii projektov z plánu obnovy či zaviesť nový platobný mechanizmus pre nemocnice - DRG systém. Dôraz bude klásť i na optimalizáciu siete nemocníc či zdravotných základných služieb. Poukázal tiež na potrebu dodržiavania rozpočtovej vyhlášky.