Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Novoročný koncert SR v Bruseli predznamenal slovenské predsedníctvo

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Záštitu nad podujatím prevzal slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Brusel 27. januára (TASR) - Prvou kultúrnou lastovičkou, ktorá predznamenala slovenské predsedníctvo v EÚ, bol tradičný Novoročný koncert SR v Bruseli, ktorý sa konal v utorok večer a okrem umelcov zo Slovenska vystúpili na ňom aj operné speváčky z Holandska a Malty - krajín, ktoré spolu zo SR tvoria predsednícke trio.

"Tento koncert, ktorý sa už dvanástykrát uskutočnil v Bruseli, je prvým v kalendári kultúrnych aktivít, ktoré Slovensko bude mať v roku 2016 počas predsedníctva," povedal vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Peter Javorčík v rozhovore pre TASR.

Pripomenul, že tohto roku bol koncert špecifický dodatočným kultúrnym prvkom, keď organizátori zavolali aj umelcov z Holandska a Malty.

"Chceli sme preniesť predsednícke trio aj na kultúrnu scénu Bruselu a myslím si, že sa to podarilo," skonštatoval slovenský diplomat, podľa ktorého prvkami s pridanou hodnotou boli spoločné vystúpenia operných umelcov zo SR, Holandska a Malty.

Hosťami zo Slovenska boli sopranistka Eva Hornyáková a tenorista Otokar Klein, z Holandska zavítala mladá operná speváčka Veerle Sandersová a Maltu zastupovala etablovaná sopranistka Lydia Caruanová.



Hudobný sprievod zabezpečil Prešovský symfonický orchester pod taktovkou dirigenta Júliusa Selčana. Orchester pri niekoľkých pesničkách vypomohol aj kapele IMT Smile, v závere však prešovská skupina vlastnými silami a známymi hitmi rozburácala kultúrne centrum Flagey, ktoré sa na jeden večer premenilo na malé Slovensko.

Operný spevák Otokar Klein je na Novoročných koncertoch SR v Bruseli opakovaným hosťom, s belgickou metropolu ho však spájajú aj profesionálne kontakty, lebo v minulosti tu vystupoval v Divadle La Monnaie a niekoľko mesiacov v Bruseli aj žil spolu s rodinou.

Tohoročné vystúpenie bolo aj podľa jeho slov výnimočné vďaka hosťom z Holandska a Malty.

"Bolo to také symbolické a ja verím, že aj pre divákov a samotnú skladbu koncertu to bolo veľmi prínosné. Všeobecne sa dá povedať, že kultúra je takým premostením, že cez kultúru a hudbu sa veľakrát rôzne problémy podarilo vyriešiť."

Záštitu nad podujatím prevzal slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Za "bruselskú" stranu boli garantmi tejto akcie podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, veľvyslanec SR pri EÚ Peter Javorčík, veľvyslanec SR v Belgicku Stanislav Vallo a veľvyslanec SR pri NATO Tomáš Valášek.