Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Novoročný pozdrav LITA nabáda k vzájomnému porozumeniu

Na snímke riaditeľka LITA Jana Vozárová počas tlačovej konferencie príležitosti spustenia petície za férovú kultúru 1. februára 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Viazaničkove dielo Rozdelená spoločnosť je súčasťou pripravovanej série fotografií s názvom Abstraktná realita.

Bratislava 20. decembra (TASR) – Autorská spoločnosť LITA predstavuje piaty autorský novoročný pozdrav. V rámci projektu Nový rok so slovenským umením ho pre organizáciu vytvoril fotograf Ján Viazanička. PF 2023 reflektuje stav súčasnej spoločnosti, upozorňuje na to, že hoci obývame jeden priestor, rozumieme si stále menej, preto nabáda k vzájomnému porozumeniu.

Séria Nový rok so slovenským umením každoročne prezentuje vybranú slovenskú autorku alebo autora, ktorých združenie autorov osloví s možnosťou vytvoriť originálny novoročný pozdrav propagujúci domácu tvorbu. "Každý rok je pozdrav venovaný jednej z oblastí tvorby v pôsobnosti LITA. PF 2023 je venovaná fotografii a akcentuje dôležitosť vzájomného porozumenia," dodáva autorská spoločnosť.

Viazanička formou fotografickej koláže vytvoril nadrozmerný obytný dom. Schátraná budova na obraze symbolizuje priestor, ktorý obývame spoločne, no napriek tomu nesie názov Rozdelená spoločnosť. "Autor v diele odkazuje na narastajúcu polarizáciu, radikalizáciu verejnej diskusie a prevládajúce nedorozumenia," približuje LITA novoročný pozdrav. Dielo sprevádza text publicistu a kurátora Branislava Štěpánka: "Používame spoločný jazyk, no napriek tomu nedokážeme hovoriť jednou rečou. Žijeme v permanentnom nedorozumení, dôsledkom ktorého je narastajúci chaos a spretŕhanie spoločenských väzieb."

Pocit spretŕhaných väzieb umocnil fotograf aj ďalšou prácou s dielom – adresáti poštového pozdravu navyše z LITA dostanú iba fragment, útržok veľkoformátovej tlače, ktorú autor roztrhal na kúsky. Priamočiaro tak odkazuje na ideu diela. "Môžeme sa pýtať: Ako asi vyzerá celá fotografia? Aká jej časť sa ušla inému adresátovi tohto novoročného pozdravu? Kto je náš virtuálny 'sused' z fotografie a ako spolu vychádzame? Kde sa končí naša solidarita? Dokážeme myslieť iba na tých, ktorí žijú najbližšie, alebo aj na tých, od ktorých nás delí 'viac okien'?" píše kurátor. Dodáva, že zámernú deštrukciu diela možno čítať aj ako výzvu – nabádanie k náprave, vzájomnému načúvaniu a porozumeniu, ktoré nám môže pomôcť zaceliť tržné línie a poskladať rozpadnutý obraz naspäť do súdržného celku.

Viazaničkove dielo Rozdelená spoločnosť je súčasťou pripravovanej série fotografií s názvom Abstraktná realita. Viac z tvorby fotografa nájdu záujemcovia na jeho webovej stránke.