Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Novovzniknutý Parlament detí a mládeže rokoval prvýkrát

Na snímke komisár pre deti Jozef Mikloško počas úvodného stretnutia detského parlamentu s poslancami NR SR. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Počas dvojdňového stretnutia (19. – 20. 10.) sa účastníci venovali témam, ktoré deti a mládež na Slovensku trápia a ktoré by chceli zmeniť.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Novovzniknutý Parlament detí a mládeže rokoval tento týždeň na svojom prvom stretnutí s detským komisárom Jozef Mikloškom a poslancami Národnej rady (NR) SR. Parlament, zložený z 26 detí a mladých dospelých zastupujúcich 20 mimovládnych organizácií, má byť stálym poradným orgánom komisára pre deti.

"Mojím cieľom je spájať deti a mladých dospelých z rôznych organizácií a iniciatív na Slovensku, ktoré budú mať možnosť na pravidelných stretnutiach diskutovať o ich problémoch a hľadať spoločné riešenia," vysvetlil Mikloško, ktorý chce docieliť, aby bol hlas detí v spoločnosti braný vážne.

Doplnil, že detskú participáciu bude rozvíjať. "Preto chcem na ďalšom stretnutí parlamentu, ktoré bude na jar, privítať zástupcov ďalších detských a mládežníckych iniciatív," vyhlásil detský komisár.

Počas dvojdňového stretnutia (19. – 20. 10.) sa účastníci venovali témam, ktoré deti a mládež na Slovensku trápia a ktoré by chceli zmeniť. Taktiež diskutovali o tom, ako bude ich novovzniknutý parlament fungovať a čo bude ich cieľom. Poslancom NR SR predstavili konkrétne problémy, ktoré ich trápia, a navrhli viaceré riešenia. Medzi diskutovanými témami bolo školstvo, duševné zdravie, zdravotníctvo či vzťahy v rodinách.

Iniciatíva komisára vyplýva z Dohovoru o právach dieťaťa, ktorý v článku 12 zabezpečuje dieťaťu právo svoje názory slobodne vyjadrovať vo všetkých veciach, ktoré sa ho dotýkajú, pričom sa má názorom dieťaťa venovať patričná pozornosť zodpovedajúca jeho veku a úrovni.