Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Nový apoštolský nuncius Nicola Girasoli je už na Slovensku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Girasoli donedávna pôsobil ako apoštolský nuncius v Peru, službou apoštolského nuncia v SR ho poveril pápež František v júli.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Nový apoštolský nuncius Nicola Girasoli je už na Slovensku. TASR o tom informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS) na svojom webe.

Prvé kroky nového nuncia po prílete smerovali na Apoštolskú nunciatúru v Bratislave. V stredu (24. 8.) o 18.00 h bude predsedať za účasti biskupov slávnostnej svätej omši v Katedrále sv. Martina v Bratislave. Neskôr odovzdá svoje poverovacie listiny na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, KBS i prezidentke SR Zuzane Čaputovej.

Girasoli donedávna pôsobil ako apoštolský nuncius v Peru, službou apoštolského nuncia v SR ho poveril pápež František v júli. Rodák z Bari prijal kňazskú vysviacku 15. júna 1980. Získal doktorát z kánonického práva. Do diplomatických služieb Svätej stolice vstúpil 1. mája 1985. Pôsobil na pápežských zastupiteľstvách v Indonézii a Austrálii, v sekcii pre všeobecné záležitosti Štátneho sekretariátu a následne na Apoštolských nunciatúrach v Maďarsku, Belgicku, Spojených štátoch amerických a Argentíne.

V roku 2006 bol menovaný za apoštolského nuncia v Zambii a Malawi, v roku 2011 za apoštolského nuncia v Trinidad a Tobago, Antigue a Barbude, na Bahamách, v Barbadose, Dominike, Jamajke, Grenade, Guayanskej kooperatívnej republike, na Svätom Krištofe a Nevise, vo Svätej Lucii, Svätom Vincentovi a Grenadínach, Suriname a za apoštolského delegáta na Antilách. O šesť rokov neskôr, v roku 2017, bol menovaný za apoštolského nuncia v Peru. Ovláda anglický, francúzsky, španielsky a nemecký jazyk.