Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Nový zákon upraví riadenie i kompetencie kultúrno-osvetových zariadení

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Potrebnú úpravu legislatívy vysvetľuje rezort kultúry absenciou právnej úpravy spresňujúcej ustanovenie i mandát štatutárov a vedúcich pracovníkov kultúrno-osvetových zariadení.

Bratislava 24. septembra (TASR) – Spôsob výberu i odvolania riaditeľov a vedúcich zamestnancov kultúrno-osvetových zariadení by sa mal jasne stanoviť, rovnako by sa mala určiť dĺžka ich funkčného obdobia. Celoslovenské kultúrno-osvetové zariadenia by mali tiež zastrešiť financovanie celoštátneho systému postupových súťaží a prehliadok v oblasti záujmovej umeleckej činnosti a neprofesionálnej umeleckej tvorby. Vyplýva to z predbežnej informácie o príprave novely zákona o kultúrno-osvetovej činnosti, ktorú Ministerstvo kultúry (MK) SR zverejnilo na portáli právnych predpisov Slov-Lex.

Potrebnú úpravu legislatívy vysvetľuje rezort absenciou právnej úpravy spresňujúcej ustanovenie i mandát štatutárov a vedúcich pracovníkov kultúrno-osvetových zariadení, rovnako tak súčasným nesystémovým riešením financovania prehliadok a súťaží záujmovej umeleckej činnosti a neprofesionálnej umeleckej tvorby, pri ktorých sa na jednotlivých úrovniach súťaží využívajú iné zdroje. "Zavedenie priameho financovania postupových súťaží a prehliadok prostredníctvom kultúrno-osvetových zariadení posilní ich odborno-metodický vplyv na výslednú realizáciu a zároveň zabezpečí stabilitu a komplexnosť celoplošného trojúrovňového systému s efektívnejším dosahom na jednotlivých aktérov," osvetľuje rezort.

Pripomienkové konanie k návrhu novely sa má začať v októbri.