Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Novým náčelníkom Vojenskej kancelárie prezidenta SR sa stal L. Dovhun

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) a nový brigádny generál Ladislav Dovhun (vľavo). Foto: TASR - Martin Baumann

Dovhun vstúpil do Ozbrojených síl (OS) SR v roku 1987. Vyštudoval odbor protivzdušná obrana pozemných vojsk na Vysokej vojenskej technickej škole v Liptovskom Mikuláši.

Bratislava 10. januára (TASR) - Novým náčelníkom Vojenskej kancelárie prezidenta SR sa stal od 1. januára brigádny generál Ladislav Dovhun. Vo funkcii vystriedal generálporučíka Vladimíra Šimka, ktorý koncom minulého roka odišiel do výslužby. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Dovhun vstúpil do Ozbrojených síl (OS) SR v roku 1987. Vyštudoval odbor protivzdušná obrana pozemných vojsk na Vysokej vojenskej technickej škole v Liptovskom Mikuláši. "Študoval aj na Vyššej veliteľskej a štábnej škole spojených druhov vojsk (JSCSC) v Shrivenhame vo Veľkej Británii a na King´s College v Londýne. Okrem toho absolvoval kurz národnej bezpečnosti na Baltic Defence College v estónskom Tartu," priblížil hovorca.

V minulosti Dovhun zastával viacero náčelníckych a veliteľských funkcií v rámci Generálneho štábu OS SR a pôsobil aj vo viacerých vojenských zahraničných misiách, napríklad UNFICYP na Cypre, KFOR v Kosove, na medzinárodnom veliteľstve STRED v Lipljane, a tiež v štruktúrach medzinárodného veliteľstva ISAF v Afganistane.