Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Novým riaditeľom Štátnej ochrany prírody sa stal D. Karaska

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Karaska hovorí, že súčasný systém fungovania ŠOP SR je neudržateľný. S nevyhnutnými zmenami chce začať okamžite.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Novým riaditeľom Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR sa stal Dušan Karaska. Doteraz pôsobil ako riaditeľ Správy Chránenej krajinnej oblasti Horná Orava v Námestove. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

"Pán Karaska úspešne zvládol výberové konanie na post generálneho riaditeľa Štátnej ochrany prírody SR. Nový riaditeľ má pred sebou veľa úloh, predovšetkým v oblasti nastavenia systému riadenia národných parkov, ako aj zabezpečenia náležitej ochrany najcennejších území," uviedol šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO).

Karaska hovorí, že súčasný systém fungovania ŠOP SR je neudržateľný. S nevyhnutnými zmenami chce začať okamžite. Plánuje napríklad osamostatniť správy národných parkov a chránených oblastí spod ŠOP SR, mali by mať vlastnú právnu subjektivitu, povedal Karaska v piatok (25. 9.) na verejnom vypočutí kandidátov na post riaditeľa.

Envirorezort našiel nového šéfa ochranárov až v treťom kole výberového konania. Karaska má podľa MŽP skúsenosti s manažovaním ochranárskych projektov, prácou v štátnej správe a aj činnosťou mimovládnych organizácií.