Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Novým šéfom Nadácie otvorenej spoločnosti sa stal J. Orlovský

Ján Orlovský. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Samotný Orlovský vidí hlavné poslanie nadácie v otváraní priestoru k poznaniu a vedeniu ľudí k tomu, aby rešpektovali rôzne uhly pohľadu.


Bratislava 9. júna (TASR) - Novým výkonným riaditeľom neziskovej Nadácie otvorenej spoločnosti - Open Society Foundation (NOS) sa stal Ján Orlovský. Správna rada nadácie výberový proces ukončila minulý týždeň. Orlovský sa funkcie ujal v pondelok (8.6.). Vo funkcii vystriedal Mareka Kapustu, ktorý na čele nadácie stál od vlani. O výmene informovala Natália Tomeková z NOS.

„Hlavnou úlohou nového riaditeľa je dovŕšiť proces transformácie, ktorý začal pred dvoma rokmi po osamostatnení nadácie od materskej Open Society Institute v New Yorku,“
uviedol Richard Ďurana, člen Správnej rady NOS.

Samotný Orlovský vidí hlavné poslanie nadácie v otváraní priestoru k poznaniu a vedeniu ľudí k tomu, aby rešpektovali rôzne uhly pohľadu. "To sa ešte ani zďaleka neskončilo. Čaká nás ešte dlhá cesta," zdôraznil nový šéf NOS.

Orlovský pôsobil v rokoch 1992 - 2002 s ročnou prestávkou v slovenských diplomatických službách. Od roku 2003 potom ako hovorca Západoslovenskej energetiky a v rokoch 2014 a 2015 ako hovorca politickej strany Sieť.

Nadácia pri tejto príležitosti pripomenula, že už viac ako 20 rokov spolupracuje s neziskovými organizáciami ako dobrovoľník a propagátor ich činnosti, člen alebo predseda správnej rady vo viacerých z nich.

Nadácia otvorenej spoločnosti je samostatnou organizáciou v rámci európskej siete Open Society Institutes, ktorej neformálnym lídrom je Open Society Institute for Europe v Barcelone. Snaží sa presadzovať hodnoty otvorenej spoločnosti a rovnosti šancí pre všetkých.