Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Nový odborový zväz polície: Rok 2021 bol pre políciu turbulentný

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

S návrhom novely zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, ktorá bola na prelome rokov v medzirezortnom pripomienkovom konaní, sa NOZP nestotožňuje, podalo viacero pripomienok.

Bratislava 11. januára (TASR) - Rok 2021 bol pre políciu turbulentný, zhodnotil pre TASR Nový odborový zväz polície (NOZP). Jedným z dôvodov bola podľa odborárov výmena na poste policajného prezidenta, keď Petra Kovaříka po obvinení a odchode z funkcie vystriedal na základe dočasného poverenia Štefan Hamran.

Hamran sa podľa NOZP ujal funkcie zodpovedne a robí rázne personálne a iné kroky smerujúce k reforme a zvyšovaniu dôveryhodnosti polície. "Veríme, že bude aj naďalej pokračovať týmto spôsobom. Dôkazom pozitívnych zmien v polícii sú aj medializované kauzy, keď polícia nerobí rozdiely a koná vo veciach rázne, bez ohľadu na politickú príslušnosť či spoločenské postavenie jednotlivcov," komentoval predseda zväzu Vojtech Klučarovský.

S návrhom novely zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru (PZ), ktorá bola na prelome rokov v medzirezortnom pripomienkovom konaní, sa NOZP nestotožňuje, podalo viacero pripomienok. "Zásadným spôsobom negatívne ovplyvní službu v PZ a taktiež sú podľa nášho názoru niektoré ustanovenia predloženého návrhu v rozpore s Ústavou SR," myslí si Klučarovský.

NOZP chápe posilnenie právomoci ministra vnútra pri výbere šéfa polície. "Ak minister nesie politickú zodpovednosť za prezidenta PZ, má právo si vybrať človeka, ktorému dôveruje, o ktorom je presvedčený, že jeho morálny kredit, osobnostné predpoklady, skúsenosti, ale aj akceptácia odbornej verejnosti budú zárukou toho, že bude svoje poslanie vykonávať zodpovedne a čestne. V tejto rovine zostaneme aj pri ďalších policajných funkcionároch," dodal predseda zväzu.

V roku 2022 by mali byť podľa NOZP nosnými témami stabilizácia, reforma Policajného zboru, posilnenie základných útvarov, doplnenie personálneho stavu na výkonných útvaroch, zatraktívnenie služby, ale aj ochrana osobnosti policajtov pred narastajúcou agresivitou šíriacou sa sociálnymi sieťami, najmä v súvislosti s dohliadaním na dodržiavanie protipandemických opatrení.