Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Na rakovinu prostaty v SR ročne zomrie každý desiaty pacient

Ilustračná snímka. Foto: TASR - archív Onkologický ústav sv. Alžbety v Bratislave

Lekár pri vyšetrení dokáže u pacienta odhaliť zmeny, ktoré pacienta spočiatku nebolia a nespôsobujú mu ťažkosti.

Bratislava 26. marca (TASR) - Na rakovinu prostaty na Slovensku ročne zomrie každý desiaty pacient. Pri včasnom diagnostikovaní je rakovina veľmi dobre liečiteľná. Problémom však je, že preventívnu prehliadku u urológa absolvuje len šesť až 12 percent mužov ročne. Uviedol to Národný portál zdravia (NPZ), ktorý v tejto súvislosti upozorňuje na dôležitosť prevencie.

"Pre slovenských pacientov je vyšetrenie prostaty stále tabu a štatistikami sa zaraďujeme na posledné priečky v rámci krajín EÚ. Podľa údajov zdravotných poisťovní absolvuje preventívnu prehliadku v urologickej ambulancii len šesť až 12 percent mužov ročne. Tí si mnohokrát radšej, ako by navštívili špecializovanú ambulanciu, liečia svoje problémy preparátmi z lekárne," dodáva portál.

Lekár pri vyšetrení dokáže u pacienta odhaliť zmeny, ktoré pacienta spočiatku nebolia a nespôsobujú mu ťažkosti. V prostate sa totiž môže vyvíjať aj rakovina, medzi jej najčastejšie príznaky patria krv v ejakuláte, bolestivá ejakulácia, tupá bolesť, nepohodlie v panvovej oblasti, bolesť kostí, v krížoch či chudnutie.

Pri včasnom diagnostikovaní je rakovina prostaty podľa NPZ veľmi dobre liečiteľná. Je preto potrebné dbať na prevenciu. "Každý muž po päťdesiatke povinne. V prípade, že sa tento typ rakoviny vyskytol v rodine, veková hranica sa posúva na 40 rokov," povedal urológ Ján Švihra.