Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

NR: Práva seniorov by mohol chrániť komisár pre zdravotne postihnutých

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Návrh vymedzuje kompetencie a oprávnenia komisára, rieši aj otázku jeho akceptácie zo strany reprezentatívnych organizácií prostredníctvom ich vyjadrení.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Základné práva seniorov by mohol chrániť po novom komisár pre osoby so zdravotným postihnutím. Po rozšírení agendy úradu by sa mohli zvýšiť jeho kapacity, zriadiť by sa mohli jeho kancelárie aj v Banskej Bystrici a Košiciach. Predpokladá to návrh zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím a pre seniorov, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

"Úprava má za cieľ rozšírenie kompetencií komisára pre osoby so zdravotným postihnutím na ďalší subjekt - seniorov - pričom v prípade tejto skupiny osôb sa v pôsobnosti komisára pre osoby so zdravotným postihnutím a pre seniorov predpokladá v dvoch rovinách – v prvej rovine pôjde o podporu a presadzovanie základných práv a slobôd seniorov priznaných Ústavou SR a medzinárodnými zmluvami a v druhej rovine o podporu a presadzovanie opatrení smerujúcich k zlepšeniu právnej ochrany seniorov v SR," píše sa v dôvodovej správe.

Návrh vymedzuje kompetencie a oprávnenia komisára, rieši aj otázku jeho akceptácie zo strany reprezentatívnych organizácií prostredníctvom ich vyjadrení. Financovanie komisára by malo naďalej ostať zabezpečené prostredníctvom dotácií zo štátneho rozpočtu podľa zákona.