Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

NR SR nebola pri rozpočte uznášaniaschopná, schôdza pokračuje v utorok

Na snímke rokovacia sála počas schôdze Národnej rady SR v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Novela zákona o štátnom rozpočte zvyšuje výdavky aj príjmy rozpočtu o približne 1,5 miliardy eur, pričom výška plánovaného deficitu sa nemení.

Bratislava 7. októbra (TASR) – Plénum Národnej rady (NR) SR nebolo ani na druhý pokus uznášaniaschopné pri hlasovaní o posunutí novely zákona o štátnom rozpočte do druhého čítania. Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár preto prerušil schôdzu a pokračovať bude v utorok (11. 10.) od 9.00 h.

Poslanec a líder SaS Richard Sulík priblížil, že sa rozhodli spraviť NR SR neuznášaniaschopnou preto, lebo návrh zákona o štátnom rozpočte je "diletantsky" spravený. "Tak, ako je to teraz napísané, to dáva vlastne bianko šek ministrovi financií urobiť s tými peniazmi, čo len chce," skonštatoval.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) vo štvrtok (6. 10.) plénu ozrejmil jednotlivé výdavky, zároveň avizoval, že vláda pripraví pozmeňujúci návrh s podrobnejším rozpisom toho, na aké položky presne majú byť financie použité. To však podľa Sulíka nestačí. "My už poznáme návrhy a prísľuby ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) a ja osobne, na základe osobnej skúsenosti, som si takmer istý, že tie čísla by boli nakoniec aj tak pozmenené," podotkol Sulík.

Požaduje preto stiahnutie tohto návrhu a podanie nového, kde už budú jasne jednotlivé položky vypísané. Dodal, že potom už SaS nebude blokovať schôdzu. Na predloženie nového návrhu si chce počkať aj nezaradený poslanec Miroslav Kollár.

"Bianko šek" Matovičovi nechcú dávať ani nezaradení poslanci, pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD. "Chceme vidieť, na čo konkrétne by tie peniaze išli," zdôraznil poslanec Erik Tomáš. Na vyplatenie 14. dôchodkov podľa neho minister financií nepotrebuje uvedenú novelu, ale stačí mu na to rozpočtové opatrenie.

Novela zákona o štátnom rozpočte zvyšuje výdavky aj príjmy rozpočtu o približne 1,5 miliardy eur, pričom výška plánovaného deficitu sa nemení. I keď sa oproti pôvodne schválenému rozpočtu výrazne zvýšili daňové príjmy štátu, bez zmeny zákona ich nie je možné v tomto roku použiť.

Poslanci v piatok dopoludnia schválili aj procedurálne návrhy, ktorými presunuli viacero bodov aktuálnej schôdze na ďalšiu riadnu schôdzu. Ide o poslanecký návrh novely zákona o konkurze a reštrukturalizácii, ďalej novelu Občianskeho zákonníka z dielne SaS o ukotvení inštitútu partnerského spolužitia, ako aj návrh novely zákona o hazardných hrách od Martina Čepčeka (nezaradený) a vládny návrh zákona o dani z výhody získanej v dôsledku osobitnej situácie na trhu s ropou.