Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Matovič ustál odvolávanie, zostáva vo funkcii ministra financií

Na snímke tabuľa počas hlasovania na 72. schôdzi NRSR o odvolaní ministra financií SR Igora Matoviča (OĽaNO) v Bratislave 4. októbra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Za vyslovenie nedôvery hlasovalo 73 zo 124 prítomných poslancov.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Minister financií Igor Matovič (OĽANO) zostáva vo funkcii. Plénum Národnej rady (NR) SR ho v utorok neodvolalo. Za vyslovenie nedôvery hlasovalo 73 zo 124 prítomných poslancov. Na vyslovenie nedôvery členovi vlády je pritom potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny zo všetkých 150 poslancov, teda minimálne 76 hlasov.

Proti boli poslanci OĽANO, desať z nich však bolo neprítomných. Všetci zo Smeru-SD hlasovali za odvolanie Matoviča, rovnako ako poslanci SaS okrem Martina Klusa, ktorý nebol prítomný. Poslanci zo Sme rodina boli buď proti, zdržali sa alebo sa nezaprezentovali.



Za vyslovenie nedôvery ministrovi financií hlasovali aj nezaradení poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD, Republike, ale aj poslanci z ĽSNS, rovnako ako nezaradení Miroslav Kollár a Tomáš Valášek. Nezaprezentovali sa nezaradení Štefan Kuffa, Filip Kuffa, Tomáš Taraba, ale ani Katarína Hatráková a poslanci zo Za ľudí.

Mimoriadnu schôdzu iniciovala SaS, návrh na vyslovenie nedôvery podpísalo 32 poslancov. Okrem SaS ho podporili nezaradení Miroslav Kollár a Tomáš Valášek i deväť poslancov z mimoparlamentného Hlasu-SD.

"Svoje povinnosti Matovič neplní v záujme občanov. Spôsobom výkonu funkcie ministra financií porušuje ústavu a zákony a podkopáva vieru občianskej spoločnosti v čestný a zodpovedný výkon funkcie," argumentujú liberáli s tým, že svojimi nápadmi a návrhmi ruinuje verejné financie a svojím prístupom sťažuje činnosť vlády.