Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

SNS vyzýva Čaputovú, aby konala v súvislosti s Istanbulským dohovorom

Na archívnej snímke poslanec NR SR Jaroslav Paška (SNS). Foto: TASR Martin Baumann

Vyzývame prezidentku, aby neodkladne v tejto veci konala, aby oznámila Rade EÚ, že Istanbulský dohovor na Slovensku účinný a platný nebude, zdôraznil podpredseda SNS Jaroslav Paška.

Bratislava 25. februára (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR z klubu SNS vyzvali prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby v súvislosti s Istanbulským dohovorom bezodkladne konala. Informovali o tom na utorkovej tlačovej konferencii po hlasovaní o dohovore.

"Vyzývame prezidentku, aby neodkladne v tejto veci konala, aby oznámila Rade EÚ, že Istanbulský dohovor na Slovensku účinný a platný nebude," zdôraznil podpredseda SNS Jaroslav Paška. Podľa vlastných slov verí, že prezidentka nebude mať námietky a urobí všetky potrebné kroky.

M. Beblavý: Hlasovanie o Istanbulskom dohovore nič neprinieslo



Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý si myslí, že utorkové hlasovanie parlamentu, ktorým odmietol Istanbulský dohovor, neprináša nič ani odporcom, ani stúpencom dohovoru. Ide podľa neho len o zbytočné vyvolávanie vášní, navyše sa podľa neho pri hlasovaní o tejto medzinárodnej zmluve závažne porušil zákon.

Beblavý tvrdí, že odporcom dohovoru neprináša utorkové hlasovanie nič, pretože SR ho neratifikovala a ani nebola v procese ratifikácie. Ak by budúca vláda chcela, môže ho podľa Beblavého ratifikovať. Hlasovanie preto podľa neho nemá žiadny praktický dôsledok.

Istanbulský dohovor podľa Beblavého podpísalo všetkých 27 členských štátov EÚ a Slovensko bude prvý štát EÚ, ktorý svoj podpis pod dohovorom odvolá. Dodal, že z 27 štátov, ktoré dohovor podpísali, už platí v 21 krajinách.

Hlasovanie o odmietnutí Istanbulského dohovoru označil poslanec za predvolebnú lož, pretože uznesenie parlamentu nebolo prijaté v súlade so zákonom. "Rokovací poriadok hovorí jasne, takáto zmluva môže byť prijatá alebo odmietnutá až po tom, ako sa 30 dní o nej rokuje, toto vôbec nebolo dodržané," uviedol Beblavý na utorkovej tlačovej konferencii.

V utorkovom hlasovaní počas mimoriadnej 58. schôdze NR SR poslanci odmietli Istanbulský dohovor. NR SR tak nevyslovila súhlas s Dohovorom Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu.

NR SR nevyslovila súhlas s Istanbulským dohovorom


Národná rada (NR) SR nevyslovila súhlas s Dohovorom Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (Istanbulský dohovor). Poslanci tak rozhodli v utorkovom hlasovaní na mimoriadnej 58. schôdzi parlamentu.

Na snímke výsledky hlasovania o Istanbulskom dohovore na zasadnutí mimoriadnej 58. schôdze parlamentu SR 25. februára 2020 v Bratislave.
Foto: TASR – Jakub Kotian


Parlament prijal 29. marca a 28. novembra 2019 uznesenia, ktorými NR SR vyjadrila nesúhlas s tým, aby SR bola prostredníctvom rozhodnutí a opatrení Európskej únie viazaná Istanbulským dohovorom a aby Európska únia pristúpila k uvedenému dohovoru bez akýchkoľvek obmedzení.

Predkladatelia argumentovali pochybnosťami pri výklade viacerých ustanovení dohovoru, že je v rozpore s Ústavou SR. "Ide predovšetkým o rozpor s ústavnou definíciou manželstva ako zväzku muža a ženy a tiež o nejasnosti v otázke odstraňovania rodových stereotypov," zdôraznili v preložených materiáloch.