Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Andrej Danko a Karol Mitrík hovorli o užšej spolupráci NR SR a NKÚ

Na snímke predseda NR SR Andrej Danko (SNS) počas svojho prvého brífingu vo funkcii v Bratislave 23. marca 2016. Foto: TASR - Andrej Galica

Mohol by dokonca vzniknúť kontrolný výbor, ktorý by rokoval o výsledkoch kontrol NKÚ na ministerstvách, v strategických štátnych aj verejných inštitúciách.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Národná rada (NR) SR a Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR by mohli užšie spolupracovať. Mohol by dokonca vzniknúť kontrolný výbor, ktorý by rokoval o výsledkoch kontrol NKÚ na ministerstvách, v strategických štátnych aj verejných inštitúciách. Hovorili o tom na dnešnom stretnutí predsedovia NR SR a NKÚ Andrej Danko a Karol Mitrík.

"Považujem za dôležité, aby sme sa s predsedom NKÚ stretávali pravidelne, aspoň každý štvrťrok za účelom informovania sa o záveroch, ako aj o odporúčaniach z kontrol. Taktiež, aby vznikol priestor na predkladanie možných legislatívnych zmien, ktoré prispejú k transparentnosti nakladania s verejnými zdrojmi," povedal Danko.

Mitrík presadzuje vytvorenie kontrolného výboru. "Za najvyššiu zákonodarnú a zároveň kontrolnú inštitúciu považujem slovenský parlament, a preto je úplne normálne, aby závery z našich kontrol boli vecne prerokované aj za účasti verejnosti v samostatnom výbore, ktorý si poslanci vytvoria za týmto účelom," uviedol Mitrík.

NKÚ by podľa neho výboru predkladal záverečné správy a informácie z kontrol. Na rokovaní výboru by sa museli zúčastniť aj zástupcovia kontrolovaného subjektu. Tí by tak boli konfrontovaní so zisteniami a opatreniami, ktoré musí kontrolovaná inštitúcia zrealizovať.

Danko a Mitrík sa zhodujú, že by to mohlo zvýšiť vážnosť oboch inštitúcií v očiach verejnosti. A zároveň by to podľa nich pomohlo nastaviť pravidlá, ktoré budú prispievať k efektívnemu, hospodárnemu a transparentnému nakladaniu s financiami a verejným majetkom.