Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

NR SR schválila zákon upravujúci podmienky zriadenia detenčného ústavu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Detenčný ústav na Slovensku stále chýba. Zriaďovateľom toho prvého má byť ministerstvo zdravotníctva.

Bratislava 26. júna (TASR) - Detenčný ústav pri Psychiatrickej nemocnici v Hronovciach má vzniknúť v januári 2021. Jeho fungovanie definuje zákon o výkone detencie, ktorý schválili v stredu poslanci Národnej rady (NR) SR.

Novou legislatívou upravuje ministerstvo spravodlivosti podmienky zriadenia, fungovania a stráženia detenčného ústavu, tiež práva a povinnosti osôb umiestnených v detencii, ako aj dozor a kontrolu nad výkonom detencie.

Detenčný ústav na Slovensku stále chýba. Zriaďovateľom toho prvého má byť ministerstvo zdravotníctva. Výstavbu detenčného ústavu schválila vláda ešte v roku 2017.

Zákon upravuje napríklad vnútorné predpisy ústavu, spôsob prijímania, umiestňovania či premiestňovania osôb vo výkone detencie. Definuje tiež, v akých prípadoch sa zabezpečuje osobitný liečebný režim. Nová legislatíva okrem iného upraví kompetencie zdravotníckych zamestnancov a pôsobnosť Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) v detenčnom ústave. Ten v ňom má zabezpečovať úlohy bezpečnosti a stráženia.

Inštitút detencie je "druh ochranného opatrenia, ktorého úlohou je ochrana spoločnosti a jej členov pred tými páchateľmi, ktorí počas výkonu trestu odňatia slobody evidentne ochoreli nevyliečiteľnou duševnou chorobou a je tu obava, že aj po výkone trestu odňatia slobody ďalej pretrváva nebezpečenstvo pre spoločnosť". Zákon má vstúpiť do platnosti 1. januára 2020.